ZF 24

De ce au ales Hilton si Sheraton provincia in locul Bucurestiului?

24.12.2008, 00:00 41

In ultimul trimestru al acestui an au fost anuntate doua afilieri de lux pe piata hoteliera locala. Prima a fost venirea, pentru a doua oara, a lantului de cinci stele Hilton in Romania, de data aceasta la Sibiu, la hotelul Palace Dumbrava, detinut de omul de afaceri sibian Nicolae Minea. A doua a fost cea a brandului Sheraton, la Cluj, contractul de afiliere fiind semnat intre Starwood Hotels & Resorts Worldwide, detinatorul brandului Sheraton, si compania Sigma Towers, controlata de Arpad Paszkany, proprietarul echipei de forbal CFR Cluj. Cum se explica dezvoltarea acestor branduri de lux in provincie si nu in Bucuresti, orasul care asigura cel mai bun grad de ocupare al unitatilor hoteliere mai ales prin dezvoltarea turismului de business?

“Este un singur motiv pentru acest lucru. Lipsa de proiecte fezabile in Bucuresti si nimic altceva. Nu este vorba de un mesaj legat de piata hoteliera de aici, ci doar lipsa unor unitati adecvate care putea fi afiliate acestor branduri. In tara , au aparut multe proiecte greenfiled care au fost gandite exact pe cerintele acestor branduri, pe cand in Bucuresti specificatiile tehnice ale proiectelor incepute nu corespundeau cu aceste standarde. Va pot asigura ca la anul vor fi anuntate si in Bucuresti astfel de proiecte, inclusiv cu brandurile Sheraton si Hilton, dar si cu altele”, spune Tinu Sebesanu, CEO Trend Hospitality, partenerul strategic de dezvoltare al lantului Wyndham Hotels pe piata locala.

"Piata din provincie are o dinamica extrem de puternica, in timp ce piata din Bucuresti deja se confrunta cu un anumit nivel de saturare pentru ca actuala capacitate de cazare este rezonabila. D-abia in 2012 s-ar mai putea resimti nevoia unor mari unitati in Bucuresti, in timp ce in provincie sunt disponibilitati destul de mari", spune Paul Marasoiu, director regional Golden Tulip pentru Europa de Est.

Hotelul Hilton din Sibiu a necesitat investitii totale din partea proprietarilor de circa 25 de milioane de euro si va fi astfel primul hotel pe care Hilton il afiliaza in afara unei capitale in Europa de Est, precum si primul hotel de cinci stele din afara Bucurestiului afiliat la un lant international, pe piata locala.

Investitia exacta in hotelul Sheraton nu este cunoscuta, unitatea urmand sa fie dispusa pe sase dintre cele 27 de etaje ale complexului Tower 1, parte a proiectului Sigma Towers din Cluj. Investitia in acest prim turn se ridica la 120 de milioane de euro termenul de finalizare fiind anul 2012, moment din care ar urma inceperea constructiei celui de-al doilea turn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO