ZF 24

Delgaz Grid a finalizat testele cu amestec de hidrogen şi gaze naturale din localitatea Dârlos, judeţul Sibiu. Rezultatele arată că atât reţeaua de distribuţie de polietilenă, cât şi instalaţiile de utilizare şi aparatele clienţilor funcţionează fără probleme

Delgaz Grid a finalizat testele cu amestec de hidrogen...

Autor: Roxana Rosu

26.09.2023, 11:11 1838

Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, a finalizat joi, 21 septembrie, ultima etapă a proiectului 20HyGrid de la Dârlos, judeţul Sibiu, prin testarea funcţionării unui segment de reţea din polietilenă cu amestec de hidrogen (20%) şi gaze naturale (80%), primele teste de acest fel efectuate în România.

Această etapă a proiectului a constat în injectarea amestecului direct în reţeaua de distribuţie a gazelor naturale care alimentează peste 50 de imobile situate pe strada Morii din localitatea sibiană.

„Pentru a demonstra în mod credibil că amestecul de hidrogen şi gaz poate fi o soluţie fezabilă şi sigură în condiţii reale, testele pe teren împreună cu clienţii sunt esenţiale. Pentru noii combustibili sustenabili, cum ar fi hidrogenul, este vorba despre a le oferi clienţilor experienţă şi cunoştinţe direct de la specialişti cu privire la modul în care funcţionează instalaţiile şi aparatele acestora”, a declarat Cristian Ifrim, directorul general adjunct al Delgaz Grid.

Pentru efectuarea testelor, alimentarea cu gaze naturale a fost sistată pe strada Morii, iar reţeaua a fost alimentată dintr-o baterie de butelii cu amestec, pregătită în prealabil. Testele au durat circa şase ore, iar specialiştii companiei au urmărit mai mulţi parametri de funcţionare a reţelei, au verificat procesul de ardere la toate aparatele de utilizare din fiecare imobil alimentat din reţea şi au măsurat parametri de ardere la peste 80% dintre centralele termice.

„Nu există nicio diferenţă notabilă faţă de 100% gaze naturale în ceea ce priveşte funcţionarea infrastructurii de distribuţie şi a instalaţiilor respectiv aparatelor pe care le-am testat acasă la clienţi. Testările din teren validează 100% rezultatele testelor efectuate în poligonul din centrul nostru de instruire profesională de la Mediaş”, a completat Cristian Călin, Manager Tehnic Gaz, coordonatorul proiectului.

Proiectul 20HyGrid continuă pe o stradă din Gorneşti, judeţul Mureş, localitate cu reţea de gaze naturale din oţel. Aici, compania începe luna aceasta testele la clienţii casnici pentru a verifica funcţionarea instalaţiilor interioare şi a aparatelor de utilizare existente cu amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%). După finalizarea acestor teste, compania va testa, în ultima etapă, funcţionarea reţelei din oţel cu acest amestec, concomitent cu instalaţiile şi aparatele de utilizare ale clienţilor.

Proiectul 20HyGrid se desfăşoară în perioada noiembrie 2022 - octombrie 2024 şi urmăreşte să demonstreze că, din punct de vedere tehnic, este posibilă şi sigură adăugarea de hidrogen, în proporţie de 20% din volum, în reţelele de distribuţie şi instalaţiile de utilizare a gazelor naturale existente în România. Instalaţiile de utilizare ale consumatorilor şi elementele componente ale sistemului de distribuţie nu vor fi modificate pentru acest proces

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO