ZF 24

Dezintermediere dramatică la BCR: portofoliul de credite a scăzut cu 11 miliarde de lei în doi ani

Andreas Treichl

Autor: Razvan Voican

01.05.2014, 15:13 718

Producţia de credite a BCR, cel mai mare finanţator al economiei, nu a reuşit să acopere rambursările în trimestrul I, soldul împrumuturilor nete continuând să scadă cu încă un miliard de lei faţă de nivelul din decembrie 2013, până la 36,7 miliarde de lei (8,2 mld. euro).

Banca nu a mai înregistrat un portofoliu de credite atât de mic din 2007, de dinainte să înceapă criza, în condiţiile în care numai în ultimii doi ani stocul de credite nete s-a prăbuşit cu 11 mld. lei, ca şi cum BCR ar fi dispărut de pe piaţa creditului.

În pofida ambiţiilor declarate de revenire în business anul acesta, banca ar putea suferi noi scăderi ale porto­foliului cât timp va încerca să scape de stocul de credite neperformante. Potrivit datelor băncii-mamă Erste Group, neperformantele din România se ridicau la 3,2 mld. euro la sfârşitul trimestrului I din 2014, nivel similar celui de la sfârşitul lui 2013, dar mai mic cu 300 mil. euro decât în martie 2013 ca urmare a vânzărilor de creanţe din a doua parte a anului trecut. Andreas Gottschling, vicepreşedinte executiv pe risc al Erste Group, le-a spus ieri analiştilor că, deşi trimestrul întâi nu a arătat activităţi de vânzare de credite neperfor­mante, se men­ţi­ne intenţia ca anul acesta să aibă loc o reducere „semni­fi­ca­tivă“ a stocului, fiind în derulare o serie de discuţii în acest scop. Anterior Erste indicase o ţintă de 15-20% pentru redu­ce­rea neperformantelor de la BCR în 2014. Din trimestrul întâi Erste şi BCR ra­portează volumele creditelor în valori nete de provizi­oane, ceea ce explică diferenţa sem­nificativă faţă de cifrele publicate anterior de BCR.

După scăderea puternică a creditelor, BCR a ajuns să aibă în bilanţ mai mule depozite decât credite, volu­mul finanţărilor fiind cu 2% mai mic decât resursele atrase de la clienţi, care se ridică la 37,4 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO