ZF 24

Dinu Bumbăcea, country manager partener PwC România: Primul trimestru din 2024 dă semne că acest an ar putea deveni unul foarte bun pentru piaţa locală de M&A. Tranzacţii mari sunt deja semnate şi ne aşteptăm să fie încheiate în prima jumătate a anului

Dinu Bumbăcea, country manager partener PwC România:...

Autor: Roxana Rosu

14.03.2024, 10:34 177

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a înregistrat anul trecut 189 de tranzacţii finalizate, cu o valoare de 4,3 miliarde de euro, în scădere cu circa 20% faţă de 2022, când ajunsese la 5,2 miliarde de euro, potrivit unei analize realizate de PwC România.

Rezultatul a fost susţinut în mare parte de tranzacţia prin care grupul elen PPC a cumpărat Enel România, achizitie în valoare de 1,3 miliarde euro.

În cazul în care sunt luate în considerare atât tranzacţiile finalizate, cât şi cele semnate dar nefinalizate, anul trecut s-au înregistrat 241 de deal-uri, cu o valoare totală de 7,7 miliarde euro. Multe dintre tranzacţiile semnate anul trecut au fost anunţate însă în ultimul trimestru, urmând să fie finalizate în acest an, precum achiziţia de peste un miliard de euro a reţelei Profi de către Mega Image sau a Alpha Bank de către Unicredit.

”Primul trimestru din 2024 dă semne că acest an ar putea deveni unul foarte bun pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii din România. Tranzacţii mari sunt deja semnate şi ne aşteptăm să fie încheiate în prima jumătate a acestui an, iar alte tranzacţii medii şi mici au fost anunţate. Fuziunile şi achiziţiile rămân un instrument strategic pentru dezvoltarea şi creşterea companiilor, în contextul presiunilor din partea concurenţei, a noilor tehnologii şi a schimbărilor climatice. Vedem că directorii generali din România iau tot mai mult în considerare opţiunea iniţierii unor tranzacţii. Potrivit rezultatelor sondajului nostru CEO Survey 2024, patru din zece (41%) CEO din România au în vedere o tranzacţie în următorii trei ani”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Pe piaţa românească au avut loc opt tranzacţii foarte mari, în această categorie fiind încadrate cele care depăşesc 100 milioane euro. Totuşi ultimii ani au adus şi câteva tranzacţii de peste un miliard euro.

”Dacă numărul de tranzacţii a scăzut, observăm că valoarea medie a unei tranzacţii este mai mare decât în anul anterior. România este reconfirmată pentru al patrulea an la rând o piaţă în care se fac tranzacţii de peste un miliard euro: CEZ în 2020, tranzacţia în două etape care implică achiziţia Neptun Deep de către Romgaz în 2021 şi 2022, Enel în 2023. Fără tranzacţia de peste un miliard euro cu Enel, piaţa locală din 2023 ar fi atins 3,1 miliarde euro. De remarcat este că 70% din numărul de tranzacţii şi 80% din valoarea acestora provine din tranzacţiile cu  jucători strategici în calitate de cumpărători. Vedem totuşi o activitate în creştere a fondurilor de investiţii, şi a companiilor antreprenoriale care fac tranzacţii, cu precădere în domeniul IT”, a declarat George Ureche, Director şi Liderul de M&A al PwC România.

Valoarea medie a unei tranzacţii a fost anul trecut de 23 milioane euro, aceasta fiind cea mai mare valoare medie înregistrată din 2020 până în prezent.

Sectoarele IT&C, bunuri de consum, produse şi servicii industriale au înregistrat o creştere semnificativă a valorii medii a tranzacţiilor.

Valoarea medie a unei tranzacţii realizate de investitori strategici a fost de 25 milioane euro, în timp ce valoarea medie a unei tranzacţii realizate de fondurile de investiţii a fost la un nivel mai redus.

Segmentul de tranzacţii de peste 5 milioane euro rămâne în continuare unul efervescent, cu aproximativ 51% din numărul total de tranzacţii încheiate, ceea ce indică faptul că există încă loc pentru consolidare şi investiţii de capital de risc.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO