ZF 24

Doi tineri pariază pe minicafenele. Focus? Cafeaua la pachet

La Steam Coffee Shop preţurile încep de la 6 lei pentru o cafea şi merg până la 13 lei. Foto: Octav Ganea

La Steam Coffee Shop preţurile încep de la 6 lei pentru o cafea şi merg până la 13 lei. Foto: Octav Ganea

Autor: Cristina Roşca

31.01.2015, 13:00 4583

Vlad Buda şi Dan Ursan, doi tineri de 27 de ani, cu experienţă în domeniul HoReCa, s-au asociat cu prăjitoria Origo pentru a deschide sub brandul Steam Coffee Shop minicafenele de câţiva metri pătraţi, unde focusul este pe cafeaua luată la pachet.

La nici două luni de la deschidere, localul de 12 mp din zona Aviatorilor vinde zilnic 80-100 de cafele. Planurile de viitor ale acţionarilor nu se opresc însă aici, o nouă minicafenea urmând a fi deschisă în zona Piaţa Romană - pe bdul. Dacia - în următoarea perioadă. Spaţiul este deja în curs de amenajare, urmând a măsura 17 mp. La fel ca şi prima cafenea, aceasta va avea doar câteva locuri la masă, focusul fiind pe cafeaua luată la pachet.

Vlad Buda şi Dan Ursan au fost colegi şi prieteni încă de la grădiniţă şi de mici se gândeau să lucreze într-un bar pentru că li se părea „cool“. În 2006 cei doi au început „aven­tura“ barurilor şi cafene­lelor care i-a purtat din Cluj în Germania şi Marea Bri­tanie.

„În 2006 am plecat la Cluj pentru a urma Fa-cultatea de Kineto­terapie. La scurtă vreme după m-am angajat în Clubul Oscar, deşi nu ştiam nimic despre domeniu“, îşi aminteşte Vlad Buda. I-a plăcut foarte mult încă din prima seară, astfel că a început să se antreneze ca barman, încer­când reţete noi. La câteva luni l-a convins şi pe prietenul şi acum asociatul său Dan Ursan să i se alăture. Ulterior au renunţat la facultate pentru a se concentra pe noul lor job. Au schimbat mai multe joburi în barurile şi cluburile din Cluj până în 2010 când au început să participe la competiţii pentru barmani. În acelaşi an Vlad Buda a participat la un training pentru barrista, training organizat de unul dintre acţionarii Origo.

„Am descoperit atunci despre cafea că e altceva decât ştiam eu. Tot atunci am decis să merg la Campionatul Mondial de Barrista de la Londra în calitate de spectator.“

„În 2011 am decis să plec la Berlin să lucrez într-o cafenea să învăţ mai multe şi să capăt experienţă.”

A rămas acolo trei ani şi a lucrat în mai multe cafenele. În vara lui 2013 a cunoscut un om de afaceri de origine română, plecat acolo de circa două decenii, care i-a propus să deschidă împreună o cafenea la parterul unei clădiri de birouri. Vlad Buda şi Dan Ursan urmau să vină cu know-how-ul şi cu administrarea businessului în timp ce omul de afaceri contribuia cu investiţia.

„Ne-am gândit mult dacă să acceptăm sau nu. Am realizat că dacă acceptăm această propunere nu ne mai întoarcem acasă, lucru pe care nu îl doream. Mai mult, Berlin are mulţi oameni care fac ce facem noi, pe când în România nu prea există.” În momentul acela au decis să strângă banii necesari pentru a-şi deschide o cafenea în România. Fiecare şi-a luat trei joburi – ziua în cafenea, noaptea în club şi într-un alt local în weekend – şi în câteva luni au strâns banii necesari. „Ne-am întors acasă la Cluj şi timp de mai multe luni am analizat piaţa. Am realizat atunci că în oraş există o singură zonă cu potenţial, însă chiriile erau prea mari pentru noi. Voiam să deschidem un business de nişă, pentru nefumători.”

Descurajaţi de situaţia din Cluj, cei doi antreprenori au discutat cu unul dintre acţionarii Origo (cafenea şi prăjitorie) care le-a propus să se mute în Bucureşti şi să deschidă aici împreună o cafenea. „Mihai (Panfil, acţionar Origo, n.red.) găsise deja spaţiul şi ne-a spus că are mare încredere în zonă. Noi aveam deja proiectul Steam Coffee Shop.” Împreună au investit câteva zeci de mii de euro - în special în echipamente - în localul de 12 mp din zona Aviatorilor, o zonă populată cu multe clădiri de birouri. Pe lista de clienţi nu se află însă doar corporatişti, ci şi expaţii care stau în zonă şi pasionaţii de cafea care vin special.

„Am deschis în decembrie şi am ajuns să vindem în medie 80-100 de cafele pe zi, cele mai multe la pachet. Mai este însă loc de creştere, cred că în şase luni cifrele s-ar putea tripla”, spune Vlad Buda, care la rândul său bea până la 10 espresso pe zi. „Prefer însă cafeaua la filtru pentru că îţi oferă o experienţă mai îndelungată. Am început să beau cafea încă de copil, când bunica mea îmi prepara cafea cu lapte”, îşi aminteşte tânărul antreprenor.

La Steam Coffee Shop preţurile încep de la 6 lei pentru o cafea şi merg până la 13 lei. Preţurile variază în funcţie de cantitatea de lapte folosită, de numărul de shoturi de espresso şi de timpul necesar preparării cafelei. Vlad Buda adaugă că pentru preparare se ţine cont de multe detalii, de la ziua de prăjire a cafelei, la tipul de filtru de cafea folosit.