ZF 24

După 11 majorări începute în martie 2022, Rezerva Federală se pregăteşte să menţină dobânzile la maximul ultimilor 22 de ani

După 11 majorări începute în martie 2022, Rezerva...

Autor: Andrei Şerbănescu

01.11.2023, 14:58 134

Rezerva Federală a SUA urmează să menţină miercuri ratele dobânzilor la nivelul maxim al ultimilor 22 de ani şi să păstreze deschisă posibilitatea unei înăspriri monetare suplimentare în cazul în care lupta împotriva inflaţiei se va opri, scrie Financial Times.

Şedinţa ar fi a doua întâlnire consecutivă în care Fed alege să nu majoreze ratele dobânzilor. După 11 majorări începând din martie 2022, rata de referinţă a fondurilor federale se situează în prezent între 5,25 şi 5,5%.

Decizia Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă vine într-un moment delicat pentru pieţele financiare globale şi pentru economia SUA.

În timp ce analiştii se aşteaptă în general ca Fed să menţină dobânzile, războiul din Orientul Mijlociu, avertismentele privind o nouă volatilitate a preţului petrolului şi recenta vânzare a pieţei de obligaţiuni au complicat perspectivele.

Se aşteaptă ca miercuri preşedintele Fed, Jay Powell, să menţină în picioare perspectiva unei înăspriri suplimentară a dobânzii. În comentariile de luna trecută, el a declarat că „plaja de incertitudini" a complicat acum sarcina Fed de a echilibra perspectivele economice ale ţării.

Condiţiile financiare, inclusiv costurile de împrumut ale companiilor, s-au înăsprit de la ultima şedinţă a Fed din septembrie, când oficialii au subliniat că nu vor exista prea multe scăderi ale ratelor dobânzilor în anii următori.

Randamentele titlurilor de trezorerie pe termen lung au atins maxime multianuale. Atât analiştii, cât şi oficialii Fed consideră că această schimbare, care creşte costurile de împrumut, va contribui la eforturile băncii centrale de a tempera cererea.

Mulţi traderi de pe pieţele futures ale fondurilor federale sunt de părere că banca centrală a terminat de majorat ratele şi că le va menţine în aşteptare până în jurul jumătăţii anului viitor.

Cu toate acestea, cererea economică din SUA a fost mult mai rezistentă decât se aştepta, cheltuielile de consum fiind încă ridicate, iar şomajul fiind la un nivel scăzut din punct de vedere istoric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO