ZF 24

Economia Turciei se prăbuşeşte şi mai tare: Inflaţia a atins cota astronomică de 85%, în timp ce ”sultanul” Erdogan continuă să refuze cu vehemenţă creşterea ratelor dobânzii. Este a 17-a lună consecutivă de creştere dramatică a costului de trai

Economia Turciei se prăbuşeşte şi mai tare: Inflaţia...

Autor: Andrei Şerbănescu

03.11.2022, 11:59 2119

Inflaţia preţurilor de consum din Turcia a accelerat pentru a 17-a lună consecutiv în octombrie, ajungând la 85,5%, după ce banca centrală a redus rata dobânzii de referinţă pentru a alimenta creşterea economică, arată datele oficiale ale agenţiei de statistică, potrivit Financial Times.

Preţurile la alimente şi transporturi s-au dublat de la an la an, exacerbate de creşterea costurilor globale ale energiei după invazia Rusiei în Ucraina. Un sondaj Reuters prevăzuse că indicele preţurilor de consum va creşte cu 85,6% luna trecută.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, un autodeclarat "duşman al dobânzilor", a ordonat băncii centrale să reducă costurile de împrumut la o singură cifră înainte de alegerile de anul viitor, declanşând cea mai gravă inflaţie din ţară din ultimul sfert de secol.

Începând din august, factorii de decizie politică au redus rata de referinţă cu 250 de puncte de bază, până la 10,5%, şi se aşteaptă să facă acest lucru din nou la reuniunea din această lună.

Datele Institutului de Statistică de Stat arată o ruptură tot mai mare între preţurile angro şi cele de consum, primele crescând cu 157,7% în octombrie. Rata inflaţiei din Turcia este depăşită doar de cele din Zimbabwe, Venezuela, Siria, Liban şi Sudan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO