ZF 24

eJobs: Instituţiile de stat au scos la bătaie aproape 14.000 de locuri de muncă în primele şase luni ale anului, în timp ce companiile private au deschise 200.000 de poziţii

eJobs: Instituţiile de stat au scos la bătaie aproape...

Autor: Roxana Rosu

20.07.2023, 09:45 439

Instituţiile de stat au scos la bătaie aproape 14.000 de locuri de muncă în primele şase luni ale anului, dintre care peste 800 sunt funcţii de conducere, în timp ce companiile private au deschise 200.000 de poziţii, potrivit datelor agregatorului jobradar24.ro, dezvoltat de eJobs.ro.

„Chiar dacă anul acesta a avut loc o blocare neaşteptată a angajărilor din sectorul de stat, anunţată de autorităţi în luna mai, în continuare, suntem peste nivelul lui 2022, când au fost postate, la nivelul întregului an, circa 12.000 de poziţii în aparatul de stat. Sigur că aici există menţiunea că, de la această măsură, au fost excluse sistemul sanitar şi de învăţământ, unde încă se pot face angajări”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Cele mai multe locuri de muncă vacante, respectiv 8.500, au aparţinut instituţiilor locale, fiind urmate de primării, care primesc o categorie separată şi care au cumulat aproape 2.000 de poziţii deschise în prima jumătate de an. Urmează instituţiile judeţene, cu 1.500 de posturi şi instituţiile naţionale cu 827 de posturi care au fost vacante din ianuarie şi până la 1 iulie. Unităţile militare au căutat să angajeze 628 de oameni, în timp ce Guvernul şi ministerele au scos doar 125 de posturi în piaţă.

Cea mai mare nevoie de personal a fost în Bucureşti şi Ilfov (peste 2.900 de poziţii deschise), urmate de Cluj (cu 894 de poziţii), Iaşi (593), Constanţa (545), Braşov (475) şi Prahova (cu 447 de poziţii). Au fost însă şi judeţe în care numărul de oferte postate, de la începutul anului şi până acum, a fost sub 100. În această categorie intră Brăilă, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Bacău, Buzău ori Călăraşi.

Instituţiile care vin cu cele mai multe oferte pentru candidaţi, la nivel naţional, sunt primăriile, şcolile, spitalele, liceele / şcolile profesionale / colegiile tehnice / colegiile naţionale şi universităţile. Mai mult de jumătate dintre posturi sunt full time, iar aproximativ 1.600 sunt sezoniere sau pe bază de proiect.

„Îngheţarea angajărilor la stat a întors atenţia unui număr mai mare de candidaţi către sectorul privat, care atrage, lunar, peste 850.000 de aplicări. Acest lucru se întâmplă atât în oraşele mari, dar şi în oraşele mici, unde statul continuă să fie un angajator cu oportunităţi limitate pentru candidaţi”, completează Bogdan Badea.

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile aproape 34.000 de locuri de muncă, în timp de jobradar24.ro are agregate 1.800 de locuri de muncă la stat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO