ZF 24

Elveţienii au ieşit la vot: Majoritatea cetăţenilor susţin impozitul minum şi obiectivul climatic al ţării. Alegătorii din Geneva resping creşterea impozitului pe avere pentru cei mai bogaţi 1% dintre locuitori

Elveţienii au ieşit la vot: Majoritatea cetăţenilor...

Autor: Andrei Şerbănescu

20.06.2023, 12:57 347

Alegătorii elveţieni au sprijinit creşterea impozitului pe profit pentru marile multinaţionale la nivelul minim de 15% convenit de ţările OCDE şi au aprobat obiectivele guvernului în materie de climă, scrie Bloomberg.

De asemenea, în cadrul unor alegeri locale, Geneva a respins majorarea impozitului pentru cei mai bogaţi cetăţeni.

Impozitul minim OCDE a fost susţinut de 78,5% din electorat, potrivit rezultatelor guvernamentale publicate duminică. Rezultatul, care era aşteptat pe baza sondajelor, elimină ultimul obstacol pentru punerea în aplicare a taxei în cursul anului 2024.

În cadrul unui vot cantonal desfăşurat la Geneva, alegătorii au respins o majorare a impozitului de „solidaritate" pentru cei mai bogaţi 1% care locuiesc în cel de-al doilea oraş ca mărime din Elveţia. Măsura de ridicare temporară a impozitului pe avere pentru persoanele fizice cu active în valoare de peste 3 milioane de franci (3,4 milioane de dolari) urmărea să crească veniturile fiscale. Guvernul local se pronunţase împotriva acestei majorări.

Alegătorii oraşului Zurich au adoptat un salariu minim pe oră, cel mai recent efort al Elveţiei de a se asigura că oamenii pot trăi din propriul salariu. Măsura de 23,90 franci elveţieni (26,74 dolari) pe oră a fost susţinută de 69,4% dintre alegătorii din centrul financiar elveţian. În Winterthur, un fost oraş de muncitori de lângă Zurich, o propunere similară de 23 de franci a găsit, de asemenea, sprijin.

Elveţienii se îndreaptă spre urne de patru ori pe an, deşi în 2023 vor avea loc doar plebiscitele din această duminică. Acest lucru se datorează în parte faptului că ţara organizează alegeri parlamentare pe 22 octombrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO