ZF 24

Erste Group: Inflatia din România ar putea atinge un nou vârf în ianuarie-februarie 2024, de 8%. Dobânda cheie a BNR va rămâne probabil neschimbată cel puţin până în mai 2024

Erste Group: Inflatia din România ar putea atinge un nou...

Autor: Roxana Rosu

07.11.2023, 09:39 1814

Erste Group, care detine BCR în România, a revizuit în creştere prognoza de inflatie pentru 2024, pe fondul accentuării presiunilor inflationiste, estimând un vârf de minim 8% în ianuarie-februarie, potrivit unui raport publicat luni.

Noile prognoze au la bază modificarea anuntată a accizelor pentru produsele din tutun şi eliminarea plafonării adaosului comercial la produsele de bază.

Inflatia pentru finalul lui 2023 a fost mentinută la 7,5%, dar estimările pentru sfârşitul anului 2024 au urcat la 5,3%, fată de 5% în prognoza anterioară. De asemenea, pentru finalul lui 2025 grupul austriac se aşteaptă la o inflatie de 4,2%, peste intervalul tintit de BNR, de 2,5% ±1pp.

Prognoza pe termen scurt a inflaţiei va fi probabil puţin afectată de noile accize la băuturi non-alcoolice care conţin zahăr şi de creşterea cotei TVA de la 5% la 9% pentru alimentele ecologice. Un transfer complet şi imediat în preţurile finale, ar duce la un impact de  0,1 puncte procentuale asupra inflatiei anuale.

În ceea ce priveşte nivelul dobânzii de politică monetară de către BNR, analiştii Erste sunt de părere că la şedinta din 8 noiembrie Banca Natională nu va modifica rata actuală, de 7%.

”Ne aşteptăm ca dobânda cheie să rămână neschimbată cel puţin până în mai 2024, având în vedere presiunile de pe piaţa muncii şi creşterea puternică a salariilor prognozată în următorii doi ani. Dobânda cheie a BNR ar putea coborî la 5,75% până la sfârşitul anului 2024, faţă de 7% în prezent”, se arată în raport.

În cazul cursului, analiştii estimează un nivel de 5 lei/euro pentru finalul lui 2023, 5,10lei/euro pentru 2024 şi de 5,20 lei/euro pentru 2025.

”Ne aşteptăm ca deprecierea să fie treptată (aproximativ 1-2% în medie), similar cu evolutia din anii anteriori pandemiei, în conditiile în care moneda natională ar trebui să înceapă să slăbească odată ce intrările de fonduri din offshore în datoria suverană în lei se estompează. Estimările noastre arată că dinamica EURRON au un efect asimetric asupra preţurilor de consum şi că o depreciere de 1% a leului în raport cu euro ar trebui să împingă preţurile de consum mai sus cu aproximativ 0,25-0,3% în următoarele doisprezece luni”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO