ZF 24

Eugen Radulescu, BNR: Situatia noastra este foarte complicata

09.12.2009, 10:57 9

"Situatia noastra este foarte complicata", a declarat EugenRadulescu in cadrul conferintei "CFO-ul, cel mai important managerpe timp de criza?", orgazinata de BUSINESS Magazin si ACCA (theAssociation of Chartered Certified Accountans).

Una dintre problemele cu care ne confruntam este deficitulridicat. SUA, spre deosebire de noi, au reusit sa supravietuiascain conditii de deficit exceptionale de 2 cifre, au reusit sa seimprumute pe piata in conditii eficiente; noi nu putem face asaceva. "Orice leu la deficit care il adaugam, inseamna o greutatefoarte greu de suportat pentru toata economia si pentru sistemulprivat", a spus Radulescu.

Faptul ca bugetul se finanteaza de pe piata interna, pentru canu putem de pe externa, nevand maturitatea necesara. Experienta pecare am obtinut-o inainte de venirea crizei a constat in faptul cadesi economia crestea si duduia, guvernul continua sa bage carbunicand i se spunea sa se opreasca.

In prezent, bugetul pe care il avem e nefinantabil. Problema nue sa stimulam economia, ci sa reducem deficitul bugetar, in opinialui Radulescu. Conform acestuia, economia functioneaza. In cazul incare nu reusim sa reducem deficitul bugetar, banii vor fi stranside Ministerul de Finante si economia se va sufoca.

Conform acestuia cheltuielile bugetare foarte mari au venit inacelasi timp cu blocarea finantelor, acestea fiind oprite indirectii care nu mai pot fi scazute si care nu mai pot fi oprite.Astfel, avem de-a face cu cheltuieli foarte mari, precum pensiile,care nu mai pot fi sustinute. "Cand s-a pus problema cresterii cu47% a pensiilor am scris in ZF si prefiguram ca oricum bine nu neva fi. Dar bine nu ne va fi nici noua nici lor pemtru ca surselepentru pensii se vor epuiza si, pe termnen lung, vom pierde", adeclarat oficialul.

In afara de pensii mai avem si alte cheltuieli intepenite. "Amfost foarte aproape de greseala Ungariei din 2001, dar nu s-aintamplat pana la capat cu cresterea salariilor in sistemulbugetar. Ungaria, din 2001 nu mai are crestere. Era cat sa iasa dincriza in 2008 dar a venit criza economica. Astfel, Ungaria care inanii 90 reprezenta bijuteria coroanei din Europa de Est a avut unfinal dramatic".

"Avem cheltuieli care nu pot fi miscate si care nu ajung infinantarea infrastructurii sau alte cheltuieli de care avemnevoie". Cu toate acestea, oficialul BNR considera ca cheltuieliledin Romania sunt mai mari decat din alte tari: "In vaile sipodisurile din Transilvania va fi mai greu de construit decat prinmuntii din Croatia daca noi platim de 3-4 ori mai mult pe km deautostrada decat vecinii noi. Si cand cheltuim pt infrastrucutra, ofacem extrem de prost".

Oficialul a mai spus ca veniturile bugetare provin dintr-unsistem extrem de deficient. Avem sectoare intregi fara fiscalitateprecum folosirea pamantului. "Ne plangem ca vin sa cumpere pamantstrainii sa primeasca bonusuri de la UE, ca sunt terenuri parloaga,dar nu s-a pus problema impozitarii acestora care sa aducalucrurile la normal", a spus Radulescu.

O buna idee in opinia oficialului BNR este impozitarea celorcare detin peste un hectar de pamant. "Nu e problema din puncul devedere al filozofiei politice, pana acum nu s-a impozitat nimic inceea ce priveste speculatia imobiliara. Averile care s-au facutprin speculatii impobiliare nu e vorba de inechiate si faptul caeconomia a fost impinsa intr-o zona nesustenabila. Avem fericireasa fim in locul 3 in lume ca numar de taxe. Belarus si Kirghistansunt peste noi. Noi avem 90 de taxe centrale si sute de taxelocale, care nu duc la bugete mari, ci la coruptie, birocratie,cheltuieli administrative foarte mari".

Radulescu a incheiat spunand: "Nu pot sa spun ca nu stuntoptimist, progresul nostru e uluitor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO