ZF 24

Eurostat: România se află pe poziţia 21 din cele 27 de state membre UE la valoarea PIB per capita, depăşind Ungaria, Croatia, Slovacia, Letonia, Grecia şi Bulgaria

Eurostat: România se află pe poziţia 21 din cele 27 de...

Autor: Roxana Rosu

27.03.2024, 10:41 1565

România se află pe pozitia 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce priveşte Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor exprimat prin puterea de cumpărare, respectiv la 22% sub media UE,  depăşind Ungaria, Croatia, Slovacia, Letonia, Grecia şi Bulgaria, potrivit datelor Eurostat aferente anului trecut.

În 2022, România se afla la 24% sub medie şi depăşea doar Letonia, Croatia ,Grecia, Slovacia şi Bulgaria.

Datele pe 2023 arată diferente substantiale în PIB per capita exprimat prin puterea de cumpărare în statele membre UE.

La nivel european, indicatorul a variat între 36% sub media UE, în Bulgaria, şi 140% peste medie în Luxemburg.

Luxemburg şi Irlanda au cele mai ridicate niveluri (140% şi 112% peste media UE), mult peste următoarele tări din clasament, Olanda (30% peste medie), Danemarca (+28%) şi Austria (+23%).

La polul opus se află Bulgaria, cu cel mai mic PIB per capita, respectiv cu 36% sub media UE, urmată de Grecia (-33%) şi Letonia (-29%).

Eurostat subliniază însă că Luxemburg este o situatie aparte, PIB-ul ridicat pe cap de locuitor datorându-se în parte ponderii mari a lucrătorilor transfrontalieri în totalul forţei de muncă din această ţară. Deşi contribuie la PIB, aceşti lucrători nu sunt luaţi în considerare ca făcând parte din populaţia rezidentă care este utilizată pentru a calcula PIB-ul pe cap de locuitor.

În cazul Irlandei, nivelul ridicat al PIB-ului pe cap de locuitor poate fi explicat parţial prin prezenţa unor mari companii multinaţionale care deţin proprietate intelectuală. Producţia contractuală asociată cu aceste active contribuie la PIB, în timp ce o mare parte din veniturile obţinute din această producţie se întoarce la proprietarii finali ai companiilor din străinătate.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO