ZF 24

Evreii din Republica Moldova se tem de atacuri antisemite după "dispariţia" miliardului de dolari

Evreii din Republica Moldova se tem de atacuri antisemite...

Autor: Iuliana Enache

19.05.2015, 15:07 925

Potrivit postului de televiziune Channel 2, Marina Lecarteva, directoarea comunităţii evreieşti din Republica Moldova, a declarat că ostilitatea faţă de evrei este o problemă.

"Există mult antisemitism aici, mai ales pe Internet", a declarat ea. "Pentru că (Shor) este evreu, comunitatea este îngrijorată. Masele îl identifică drept evreu - oamenii sunt furioşi din cauza fraudei şi fac legătura cu comunitatea", a explicat Lecarteva.

Până în prezent nu au fost înregistrate violenţe, dar comunitatea este îngrijorată, a adăugat ea.

"Ne amintim revoltele de la Chişinău", a declarat ea, referindu-se la pogromul din 1903 şi 1905 în care au fost ucişi zeci de evrei, iar alte câteva sute au fost răniţi.

Mii de protestatari furioşi au manifestat la 5 mai.

Ilan Shor a fost plasat în arest la domiciliu la 6 mai, atunci când i-a fost înaintată şi ordonanţa de punere sub învinuire. Acesta a fost pus sub acuzare pentru gestionarea frauduloasă a Băncii de Economii.

Autorităţile au plasat anul trecut Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank sub administraţia Băncii centrale, după ce o serie de împrumuturi neperformante au condus la falimentul creditorilor, care reprezintă împreună până la 20% din activele sistemului bancar al acestei foste republici sovietice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO