ZF 24

Exclusiv online - Cum a ajuns litrul de benzina la pretul record de 5 lei?

19.03.2010, 00:00 98

Unul dintre sortimentele de benzina comercializate de Petrom,cea mai mare companie locala, a ajuns ieri sa coste peste 5 lei pelitru, in timp ce in cazul altor companii petroliere cum esteRompetrol, litrul de benzina atingea nivelul record de 5 lei incade saptamana trecuta.

Desi acestea sunt cele mai scumpe sortimente care se gasesc inbenzinarii, chiar si benzina obisnuita fara plumb costa acum maimult decat costa in iulie 2008, perioada in care barilul de petrola ajuns aproape de nivelul de 150 de dolari. Concret, acum un litrude bezina Premium fara plumb costa in statiile Petrom 4,26 de lei.n iulie 2008 costa 4,10 lei. Atunci barilul era peste 145 dedolari, acum este 82 de dolari.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, benzina este maiscumpa cu circa 30% si numai de la inceputul acestui an au fostfacute peste cinci cresteri de pret la pompele de benzina simotorina.

"Exprimate in lei, preturile actuale sunt similare cu celeinregistrate in prima parte a lunii iulie 2008, cand a fostinregistrat cel mai inalt nivel al cotatiilor pentru produselepetroliere. Aceasta situatie este generata de urmatorii factori:deprecierea leului in raport cu dolarul si cu euro si crestereataxelor", explica reprezentantii Petrom. Potrivit acestora,raportul leu/dolar s-a depreciat in perioada analizata cu 32%, intimp ce taxele exprimate in lei au crescut cu 13% pentru motorinasi cu 20% pentru benzinna.

"Daca ne uitam la preturile actuale, exprimate in dolari,acestea sunt mai mici decat cele inregistrate in perioada de varfdin vara lui 2008. Pretul motorinei este in acest moment cu 31% maimic exprimat in dolari iar pretul benzinei este cu 21% mai scazutexprimat in dolari", mai spun reprezentantii Petrom.

In prezent pretul dolarului a ajuns la circa 3 lei, in timp cein iulie 2008, cand barilul de petrol batea record dupa record,dolarul costa circa 2,3 lei. Astfel, in iulie un litru de benzinacosta in dolari cam 1,8 $ iar acum costa aproximativ 1,4 $, astfelca intr-adevar calculata in dolari benzina este mai ieftina acumdecat in perioada in care barilul atingea maximul itoric.

"Avand in vedere faptul ca grupul Rompetrol nu extrage petrol depe teritoriul Romaniei, toata cantitatea necesara de titei fiindasigurata de pe pietele externe de profil, Rompetrol Dowsntream,divizia de retail a grupului a continuat si in primul trimestru alanului 2010 alinierea preturilor combustibililor comercializati laevolutia externa. In acest sens, compania a majorat de la inceputulanului cu 4,7% pretul benzinei Efix si cu 0,65% cel am motorineiEfix Diesel", spun reprezentantii Rompetrol.

Potrivit acestora factorii de care trebuie sa se tina contatunci cand se calculeaza pretul final al benzinei si al motorineivariaza de la costul materiilor prime necesare pana la cele dedistributie. La acestea se adauga accizele si taxele stabilite deGuvernul Romaniei.

"Fata de cele descrise anterior, nu trebuie neglijata influentasemnificativa a unor factori economici externi, independenti deactivitatea companiei, cum ar fi evolutia cursului valutar sievolutiile cotatiilor internationale atat ale materiei prime,petrolul Brent sau Ural, cat si ale produselor finite, benzina simotorine", au mai precizat reprezentantii Rompetrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO