ZF 24

Facultatea de business din Cluj publică primul studiu despre TIFF. Festivalul de film pompează 7,5 mil. euro în economia clujeană

Facultatea de business din Cluj publică primul studiu...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

20.03.2016, 15:37 434

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), organizat la Cluj-Napoca care ajunge în acest an la a 15-a ediţie, generează un impact de 7,5 milioane de euro asupra economiei locale, potrivit unui studiu al Facultăţii de business din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

„Am fost însă curioşi să vedem efectele TIFF asupra ora­şului dintr-o perspectivă de business, văzând numărul mare de invitaţi români şi străini, precum şi turişti care vin anual la festival“, a spus Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului.

Ponderea clujenilor în totalul participanţilor la TIFF este cuprinsă în intervalul 81-85%, restul turiştilor fiind din alte judeţe sau din străinătate.

Preponderent, este vorba despre persoane cu venituri ridicate, peste medie, 48% dintre ei alegând să se cazeze la hoteluri şi pensiuni pentru o perioadă de trei sau patru nopţi, la un tarif mediu de 94,8 lei/noapte.

Peste 65% din turişti sunt o sursă de venituri pentru localuri sau magazine din oraş, iar suma medie pe care o cheltuie fiecare este de 57,6 lei, la care se adaugă costul biletului la film şi transportul.

„La încasările provenite direct de la vizitatori se adaugă sumele cheltuite de rezidenţi. Clujenii participă în medie la cinci zile ale festivalului, respectiv la 1,42 de evenimente/zi. Studiul arată că 80% din ei realizează şi alte activităţi cu prilejul ieşirilor la film, plătind în medie 49,5 lei pentru bunuri şi servicii ca urmare a participării la un eveniment al festivalului“, transmit reprezentanţii TIFF.

Cercetarea Facultăţii de Business din cadrul UBB a fost realizată pe un eşantion reprezentativ de peste 1.000 de persoane, dintre care 828 participanţi la TIFF cu domiciliul stabil în Cluj-Napoca în ultimele şase luni înaintea festivalului, inclusiv studenţi, şi 178 de participanţi proveniţi din alte oraşe şi din străinătate.

Ediţia Festivalului va avea loc la Cluj-Napoca, între 27 mai şi 5 iunie 2016. Anul trecut Festivalul organizat la Cluj a vândut 73.000 de bilete şi a avut 110.000 de participanţi care au urmărit 400 de proiecţii şi 223 de filme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO