ZF 24

Filmul evenimentelor în cazul planorului dispărut în Bucegi şi de ce nu-l găsesc autorităţile nici după 5 zile de la dispariţie

Filmul evenimentelor în cazul planorului dispărut în...

Autor: Gandul Gandul

11.08.2015, 11:47 1159
Căutările planorului pilotat de Mircea Crăciun, cu care s-a pierdut legătura joi, 6 august, continuă şi acum, fără ca autorităţile implicate în operaţiunea de căutare şi salvare să aibă încă vreun succes. Şeful Direcţiei de Căutare şi Salvare din Romatsa, Sorin Stoicescu a explicat pentru gândul că planorul de la Ghimbav era practic invizibil pentru aparatele de localizare, pentru că aparatul proaspăt asamblat lângă Braşov nu avea pornit niciun dispozitiv de localizare, nici unul prin satelit, nici unul prin radar.
 
Aparatul zbura prin aşa-zisul spaţiu aerian liber, de clasă G, de maximum 3.000 de metri altitudine, unde pilotul nu este obligat să menţină legătura cu turnurile de control al traficului aerian, nici să depună un plan de zbor, astfel că nici această sursă de informaţii privind localizarea nu există. Din aceste motive, practic dispariţia aeroplanului nici nu a fost sesizată decât foarte târziu, prima sesizare venind din partea Aeroclubului Braşov, la aproximativ 9 ore de la decolare. „Nimeni nu ştie momentul în care planorul a căzut”, a spus şi secretarul de stat Raed Arafat.
 
Fără vreun indiciu privind locaţia sau momentul dispariţiei planorului, autorităţile caută din aproape în aproape, prin păduri, munţi şi trasee montane sau bazându-se pe informaţii de la cetăţeni, orice urmă a planorului. „Este cea mai mare operaţiune de căutare-salvare din România”, a spus Raed Arafat.
 
Căutările planorului dispărut au intrat în cea de-a cincea zi, iar până acum nici urmă de aparatul prăbuşit în Bucegi. Asta după ce,  Luni, la 4 zile de la dispariţie, în operaţiunea de căutare a aparatului pilotat de Mircea Crăciun, unul dintre cei mai experimentaţi piloţi pe acest tip de aparat, au fost mobilizate  peste 1.350 de persoane – profesionişti în situaţiile de urgenţă, dar şi civili, în 9 judeţe. „Este cea mai mare operaţiune de căutare-salvare din România”, a spus secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO