ZF 24

Fitch: Creditele bancare din Romania cresc rapid, dar profitabilitatea este sub presiune

23.10.2007, 10:41 12

Ritmul rapid de crestere a imprumuturilor acordate de bancile din Romania se mentine, insa profitabilitatea institutiilor de credit este sub presiune, din cauza reducerii marjelor si a cresterii costurilor cu extinderea retelelor de sucursale, apreciaza agentia de evaluare financiara Fitch Ratings, citata de Mediafax.

Gulcin Orgun, directorul Fitch pentru sectorul bancar, estimeaza ca exista posibilitatea unei cresteri viitoare, intrucat valoarea activelor bancare se mentine sub 50% din Produsul Intern Brut, ceea ce reflecta o rata scazuta de penetrare.

Directorul Fitch crede ca performanta sistemului bancar roman a fost influentata negativ de reducerea marjelor, in urma scaderii ratelor dobanzii, intr-un mediu economic cu o rata a inflatiei scazuta si o concurenta puternica. De asemenea, costurile ridicate legate de extinderea retelei de sucursale au afectat in sens negativ profitabiliatatea institutiilor financiare.

Ratingul Fitch pentru sistemul bancar romanesc (Fitch Banking System Indicator) este, in prezent, "D", reflectand slabiciunile din interiorul acestui sector. Perspectiva ratingului bancilor, ca entitati individuale, este "stabila", avand in vedere posibilele riscuri ale sistemului, care sunt echilibrate de mediul operational imbunatatit si de restructurarea institutiilor financiare de catre investitorii straini.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO