ZF 24

Foştii lucrători de la PDD, proprietarul Temu, sunt supravegheaţi şi ruinaţi financiar din cauza clauzelor de neconcurenţă învocate de companie. Avocaţii susţin că firmele chineze de tehnologie abuzează de legile menite să se aplice directorilor de top atunci când urmăresc lucrătorii de nivel inferior care demisionează pentru alte companii rivale

Foştii lucrători de la PDD, proprietarul Temu, sunt...

Autor: Andrei Şerbănescu

11.03.2024, 15:05 403

După ce a absolvit o universitate din Shanghai în 2022, Yao s-a alăturat operaţiunilor gigantului tehnologic cu cea mai rapidă ascensiune din oraş, Pinduoduo.  

Un an mai târziu, din cauza unor probleme de sănătate, tânărul a fost nevoit să-şi continue cariera în altă direcţie. La scurt timp după ce a părăsit compania, Yao a fost pus sub supraveghere de către Pinduoduo. În urma unui proces de arbitraj de muncă, el datorează acum gigantului chinez din domeniul tehnologiei aproximativ dublul sumei pe care a câştigat-o în anul în care a lucrat acolo, potrivit Financial Times.

Yao este unul dintre foştii angajaţi ai Pinduoduo care s-au trezit prinşi în capcana unor acorduri de neconcurenţă pe care susţin că au fost obligaţi să le semneze. Avocaţii chinezi specializaţi în dreptul muncii spun că unele companii naţionale de tehnologie au ajuns să abuzeze de astfel de contracte pentru a-i descuraja chiar şi pe angajaţii de cel mai mic nivel să plece către alţi rivali.  

Prin intermediul interviurilor şi al dosarelor de la tribunal, Financial Times a analizat cazurile a 10 foşti angajaţi. Aceştia sugerează că Pinduoduo a folosit în mod repetat supravegherea foştilor lucrători care au migrat către alte companii, învocând apoi clauzele de neconcurenţă pentru a înăbuşi rivalii de pe piaţă. Multe dintre cazuri implică angajaţi de nivel inferior. Unii, cum ar fi Yao, erau doar proaspăt absolvenţi de universitate. 

Practica evidenţiază mediul tehnologic extrem de competitiv din China şi tacticile subterane pe care echipele de conducere le pot folosi uneori pentru a reduce costurile şi a diminua influenţa adversarilor.

Utilizarea clauzelor de neconcurenţă a fost supusă unui control din ce în ce mai atent din partea guvernelor din întreaga lume pentru rolul lor de a înăbuşi creşterea salariilor, productivitatea şi de a reduce crearea de noi întreprinderi. Regatul Unit face presiuni pentru a reglementa aceste clauze, în timp ce Statele Unite au în vedere interzicerea totală a acestora.

În China, însă, nu a existat prea multă opoziţie faţă de utilizarea din ce în ce mai frecventă a acestora de către companii, instanţele dând în general dreptate angajatorilor datorită legilor existente. 

Practicile Pinduoduo pun sub semnul întrebării etica unei companii care se extinde la nivel global pe baza vânzării de produse chinezeşti la preţ redus prin intermediul aplicaţiei sale Temu. În ultimele luni, proprietarul său, PDD Holdings, care este listat la New York, a schimbat pentru scurt timp locul cu Alibaba ca fiind cea mai valoroasă companie de comerţ electronic din China.   

Pinduoduo a declarat pentru FT că doar o mică parte dintre angajaţii care pleacă, anume cei care sunt apropiaţi de secretele comerciale de bază ale companiei, încheie acorduri de neconcurenţă, care sunt „semnate de bunăvoie de ambele părţi în urma unor discuţii amiabile".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO