ZF 24

Fostul antrenor al FC Barcelona Tito Vilanova a murit la 45 de ani

Fostul antrenor al FC Barcelona Tito Vilanova a murit la...

Autor: Leila Bolat

25.04.2014, 20:53 192

Tito Vilanova, născut la 17 septembrie 1968, şi-a început parcursul la FC Barcelona când avea 15 ani. El a fost inclus în echipa de juniori a grupării catalane în sezonul 1984/1985. Avea 16 ani abia împliniţi când a intrat în Masia pentru prima dată, el rămânând legat de centrul de formare al Barcelonei până în 30 iunie 1989. În Masia s-a împrietenit cu Josep Guardiola, Jordi Roura şi Aureli Altimira, alături de care urma să obţină multe succese şi să trăiască multe bucurii în staful tehnic al FC Barcelona.

A fost un mijlocaş foarte bun din punct de vedere tehnic, cu o bună viziune a jocului. Ca fotbalist la FC Barcelona, Vilanova a evoluat în două meciuri amicale cu prima echipă în 1989. Ulterior, el a jucat pentru formaţiile Celta Vigo, Badajoz, Mallorca, Lleida, Elche şi Gramenet, de la ultima retrăgându-se din activitatea de fotbalist, în 2001.

Ca antrenor, Vilanova a fost o persoană cerebrală, analitică şi ponderată. Un geniu al strategiei, cum l-au considerat antrenorii care au lucrat alături de el. Şi-a început cariera de tehnician la FC Barcelona la jumătatea sezonului 2001/2002, la o echipă din cadrul clubului catalan, pentru care evoluau atunci Gerard Pique, Cesc Fábregas şi Leo Messi. Apoi el a pregătit echipele Palafrugell, Figueres şi Terrassa. A revenit la FC Barcelona în sezonul 2007/2008, ca secund al lui Guardiola la FC Barcelona B, cu care a promovat din Tercera Division în Segunda Division B. Anul urmãtor, tandemul Guardiola (principal) -Vilanova (secund) a preluat conducerea primei echipe a FC Barcelona. Cei doi au câştigat 14 trofee în patru ani. Echipa condusă de ei a intrat în istoria fotbalului mondial în 2009, când a câştigat Liga Campionilor, campionatul Spaniei, Cupa Spaniei, Supercupa Europei, Supercupa Spaniei şi Campionatul Mondial al cluburilor.

La 27 aprilie 2012, Tito Vilanova a fost numit antrenor principal al FC Barcelona pentru sezonul următor, ca succesor al lui Pep Guardiola. Numirea sa s-a dovedit a fi o alegere foarte bună, FC Barcelona câştigând în 2013 campionatul Spaniei cu un număr de 100 de puncte, după un sezon perfect. Cu 100 de puncte din 114 posibile, FC Barcelona a egalat recordul de puncte în La Liga deţinut de Real Madrid din sezonul 2011/2012. În plus, catalanii au stabilit un record de 115 goluri marcate în 38 de etape. Un total de 32 de victorii, patru remize şi doar două înfrângeri, 15 puncte diferenţă faţă de a doua clasată, Real Madrid, acestea sunt cifre ce arată cel mai bine parcursul lui Tito Vilanova la conducerea FC Barcelona în sezonul 2012/2013. Echipa din Barcelona a ajuns şi în semifinalele Ligii Campionilor şi ale Cupei Spaniei.

Vilanova a fost ales cel mai bun antrenor al anului 2014 de jurnalele Marca şi Mundo Deportivo.

Tito Vilanova, care a fost nevoit să renunţe la conducerea tehnică a FC Barcelona în iulie 2013, din cauza unui cancer la glanda parotidă, a încetat din viaţă vineri, la Barcelona, la o zi după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

Vilanova era internat de vinerea trecută în spitalul Quiron din Barcelona, iar joi seară a fost operat, intervenţie după care starea sa s-a agravat rapid.

Tito Vilanova a mai fost operat, la 20 decembrie 2012, la spitalul Vall d'Hebron din Barcelona, după ce i-a fost detectat un ganglion la doi centimetri de locul în care i-a fost extirpată o tumoare, în 2011. Vilanova a suferit şi în noiembrie 2011 o operaţie în cadrul căreia i-a fost îndepărtată o tumoră de la glanda parotidă. În ianuarie 2013, Vilanova a plecat la New York, unde a stat două luni pentru a urma un tratament.

În august 2012, Vilanova a fost la Bucureşti cu FC Barcelona, echipa catalană disputând un meci amical cu Dinamo, pe Arena Naţională, pe care l-a câştigat cu scorul de 2-0.

Tito Vilanova era căsătorit şi avea doi copii, Carlota şi Adria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO