ZF 24

Gala ZF 15 ani - o sărbătoare a comunităţii de afaceri. Ziarul Financiar a premiat cele mai valoroase zece companii din România în faţa a 700 de lideri de business

Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, Călin Popescu-Tăriceanu, fost prim-ministru, Mugur Isărescu, guvernator al BNR, Michel Camdessus, fostul şef al FMI, Mircea Geoană, senator PSD, Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte Autoritatea de Supraveghere Financiară, şi Varujan Vosganian, fost ministru al economiei

galerie foto

28.11.2013, 22:05 810

OMV Petrom, Romgaz, Oran­ge, Fondul Pro­pri­e­tatea, Vo­dafone, BRD, Hi­dro­elec­trica, Dacia, Rom­telecom şi RCS&RDS au fost de­semnate cele mai valoroase companii locale, potrivit datelor din cea de-a opta ediţie a anuarului „100 cele mai valoroase companii din România“, realizat în parteneriat cu casa de investiţii Capital Partners. Acestea însumează 21,5 mld. euro, în creştere cu 12% comparativ cu ediţia precedentă a anuarului.

Aceste companii au fost premiate în cadrul ZF 15 ani, cel mai important eveniment anual destinat mediului de afaceri, care a reunit miercuri-seară 700 de lideri de business, bancheri, manageri, antreprenori şi consultanţi.

Partenerii ZF la acest eveniment au fost BRD, Orange, Raiffeisen, E.ON, Rom­telecom, Adrem Invest, Alpha Bank, Astra, BCR Pensii, BVB, Enel, Eximbank, Garanti Bank, Mar­fin Bank, Metro­politan Life, Opel, Siveco, MedLife, Chairry. Net, Links Asso­ciates.
 

Acelaşi lider

Gala ZF 15 ani l-a avut ca invitat special pe Michel Cam­dessus, fostul şef al FMI, cel care a condus cea mai pu­ternică instituţie fi­nan­ciară in­ter­na­ţională în in­ter­valul 1987-2000. Cam­dessus, care s-a decla­rat „îndră­gostit de Ro­mânia“, a punctat prin­ci­palele eve­ni­mente din istoria Ro­mâniei aşa cum şi le amin­teşte, „entu­zias­mul tinerilor lideri care do­reau să pro­moveze o schimbare rapidă“, in­tra­rea în UE din 2007, dar şi modelul de succes „în care românii s-au descurcat în criză“.

Petrom s-a aflat şi anul acesta pe primul loc în topul celor mai valoroase companii din România, poziţie pe care şi-a menţinut-o încă de la prima ediţie a anuarului din 2006. OMV Petrom fost evaluată la 5,7 mld. euro.

„Aceste rezultate ale noastre se datorează unor investiţii de 9 miliarde de euro în ultimii nouă ani, care au reuşit să fi­nan­ţeze circa 80.000 de locuri de muncă, dintre care 60.000 în mod indirect. Com­pania reprezintă astăzi transfomarea unui grup de angajaţi şi manageri care au învăţat ce înseamnă economia de piaţă“, a spus Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

Mariana Gheorghe a primit trofeul de la Steven van Groeningen, preşedintele Raiffeisen Bank care a mărturist că managerul Petrom este executivul pe care-l admiră cel mai mult în businessul românesc.
 

Cine se va bate pentru primele locuri anul viitor

Anuarul „100 cele mai valoroase companii din România“ a ajuns la ediţia cu numărul opt iar 2013 este primul an după criză când valoarea acestor companii a început să crească. Primele 100 au fost evaluate la 50 mld. euro, cu 2 mld. euro mai mult comparativ cu ediţia anterioară.

„Am primit un vot de încredere pentru continuarea mandatului şi suntem hotărâţi să confirmăm şi în continuare rezultatele foarte bune de anul acesta. (…) Preţul acţiunilor a ajuns la un maxim istoric de 45%, iar discountul de tranzacţionare la un minim istoric de 30%“, a spus Adrian Cighi, vicepreşedinte al Franklin Tem­ple­ton, administratorul Fondului Proprie­tatea, care s-a clasat pe locul patru în cla­samentul din acest an.

Remus Borza, preşedintele consiliului de supraveghere al Hidro­electrica, a spus că insolvenţa şi ieşirea din insolvenţă a companiei au răsturnat paradigma potrivit căreia statul este un prost administrator al companiilor sale.

„Hidroelectrica a ajuns la un profit de 763 mil. lei în primele zece luni ale acestui an, faţă de pierderile de peste 500 mil. lei cât avea în momentul intrării în insolvenţă“, a spus Borza.

Hidroelectrica a fost evaluată la 1,36 miliarde de euro (evaluare realizată pe baza rezultatelor financiare înregistrate în 2012).

ZF a acordat patru premii speciale cu ocazia împlinirii a 15 ani de la lansare

Premiul „Manager de 15 ani” i-a revenit lui Radu Enache, CEO al companiei de IT Hewlett-Packard România

„Pentru a fi un manager bun consider că ai nevoie de inteligenţă, că trebuie să fii un om care munceşte serios, care învaţă permanent şi care are decenţă. Însă ai nevoie şi de şansă. Eu am avut şansa de la lucra pentru HP, o companie care a adus o nouă cultură a managementului şi a relaţiilor interumane în România. Este o mare bucurie să pot spune că de la trei oameni, câţi erau în 1997, am ajuns la aproape 4.000 în prezent, dintre care majoritatea sunt tineri care au ales să muncească şi să ducă o viaţă frumoasă în ţara lor. Îi doresc Ziarului Financiar să îşi continue drumul încă 100 de ani de acum încolo.”

Premiul „Investitor străin de 15 ani“ a revenit  companiei germane producătoare de componente auto Continental Automotive

Christian von Albrichsfeld, director general al Continental Automotive România:

„Nu ne-a fost teamă să investim în România: de 15 ani, de când suntem pe piaţa locală, am investit aici 700 milioane de euro, iar numai anul trecut am adus 100 de milioane de euro. În fiecare an am angajat 1.000 de oameni şi am ajuns astfel la 12.000 de oameni în prezent. Nu investim numai în dezvoltarea capacităţilor de producţie, ci investim şi în oameni, pentru că avem nevoie de personal calificat şi bine pregătit. Avem parteneriate cu universităţile, dar suntem implicaţi şi într-un proiect pilot, «Şcoala Profesională». La mulţi ani, Ziarul Financiar! Deşi sunt de patru ani în România, ZF este singurul ziar în limba română pe care îl răsfoiesc!”

Premiul „Antreprenoriat feminin de 15 ani“ a revenit Angelicăi Rapotan, acţionar FIERCTC Sibel Galaţi şi Arabesque

„Sunt surprinsă că am primit premiul pentru compania FIERCTC. Sibel din Galaţi, care are afaceri de 100 de milioane de lei şi pe care, într-adevăr, am fondat-o în 1998, dar în care sunt mai puţin implicată decât în Arabesque, cea mai importantă afacere a noastră, care are peste 3.000 de angajaţi. Despre piaţa construcţiilor pot spune doar că m-am bucurat mult de drumurile din România când m-am întors din Ucraina, dar m-am întristat mult când m-am întors din Polonia.”

ZF a premiat compania FIERCTC din Galaţi pentru 15 ani de antreprenoriat feminin, businessul fiind pornit în 1998, acelaşi cu cel al lansării ZF - anul de înfiinţare a companiei fiind primul criteriu pe baza căruia ZF a ales să acorde premiile speciale. Arabesque, distribuitorul de material de construcţii şi cea mai mare afacere a familiei Rapotan, a fost înfiinţată în 1994.

Premiul „ZF 2028“, adică pariul ZF pentru viitor, a revenit lui Daniel Truică, fondator al Vola.ro

„La finalul fiecărui an ajungem la concluzia ca acela a fost cel mai frumos an de la înfiinţarea companiei. Sperăm ca şi în 2028 să spunem acelaşi lucru şi să confirmăm încrederea pe care ZF o are în noi.”

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO