ZF 24

Gazoductul Iaşi-Ungheni, noul subiect de luptă între preşedinte şi premier. Construcţia conductei se va termina fie în decembrie, fie în februarie

Premierul Ponta la Ungheni

Foto: gov.ro

Autor: Radu Bostan, Carol Dan, Daciana Ilie

22.09.2013, 22:00 763

Consorţiul care construieşte gazo­duc­tul Iaşi - Ungheni către Republica Mol­dova susţine că lucrările la firul prin­cipal al conductei vor fi finalizate în ter­menul convenit iniţial, de 20 decem­brie 2013, anunţul companiilor venind după ce pre­şedintele Traian Băsescu a declarat că proiectul ar urma să fie de fapt gata în februarie 2014.

Motivul aparentei stagnări a lucră­rilor este că se aşteaptă finalizarea pro­cedurilor de expropriere a terenurilor de pe traseul conductei, au arătat repre­zen­tanţii companiilor din consorţiu.

„Lucrările de sudare la firul principal al conductei sunt prevăzute să înceapă în 2 octombrie 2013, dată la care devin libere de sarcini terenurile expropriate prin ho­tă­râre de guvern. Până la data enunţată, se vor realiza lucrări de sudare a con­duc­telor în organizările de şantier“, pre­ci­zează consorţiul, citat de Mediafax.

Preşedintele Băsescu a vizitat, vineri, şantierul gazoductului din localitatea ie­şeană Rediu, unde nu era prezent niciun mun­citor, ci doar şeful de şantier, repre­zentant al companiei Transgaz. Acesta l-a informat pe preşedinte că au fost făcute doar măsurătorile pentru traseul proiec­tului, iar împământarea conductelor va începe săptămâna viitoare.

„Omul ăsta e onest, spune că nu e gata în decembrie, ci în februarie, dacă tim­pul permite“, a spus Băsescu la finalul vizi­tei. El a adăugat că oficialii Uniunii Euro­pene ştiu ce se întâmplă pe şantier şi nu pot fi „păcăliţi“ că se munceşte, dar de fapt nu se face nimic. Presa a scris că echi­pa­mentele prezente pe şantier în august, la inaugurarea lucrărilor în prezenţa pre­mierului Victor Ponta şi a omologului mol­dovean Iurie Leancă, au dispărut ulte­rior, şantierul rămânând gol.

„Îmi pare rău că Ponta şi Leancă au fost la un spectacol public, dar eu promit că pe acest gazoduct îl vom face“, a mai afirmat Băsescu.

Declaraţia lui Băsescu vine în con­tex­tul în care Republica Moldova este ţinta pre­siunilor din partea Rusiei, al cărei mo­no­pol în alimentarea Moldovei cu gaze na­turale este ameninţat de construcţia unei interconectări cu România. Opoziţia Ru­siei faţă de proiect este făţişă, unul din­tre vicepremierii ruşi, Dmitri Rogozin, decla­rând recent că speră ca Moldova „să nu îngheţe“ în această iarnă.

Contractul pentru construcţia con­duc­tei de gaz a fost semnat în 21 august între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi firmele Habau PPS Pipeline Systems (Austria), Inspet Ploieşti şi IPM-Partners Ploieşti.

Conducta are o lungime de 32,19 kilometri pe teritoriul României, plus încă 11 kilometri în Republica Moldova. Proiectul de construcţie a conductei de gaz are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene.

Preşedintele Băsescu la Ungheni

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO