ZF 24

Gazprom vrea sa-si majoreze de 4 ori capitalizarea, la 100 mld. dolari

08.07.2007, 17:20 15

Gazprom, lider mondial in domeniul productiei de gaze naturale, vrea sa devina prima companie la nivel international care sa detina o capitalizare de piata de o mie de miliarde de dolari (circa 732,22 mld. euro), de doua ori mai mare decat cea a Exon Mobil, potrivit Sunday Times.
Gazprom, grup controlat de statul rus, ar trebui in acest scop sa-si majoreze de patru ori valoarea actuala de piata, de 251 de miliarde de dolari, a declarat directorul general adjunct Alexandr Medvedev, adaugand ca "nu este vorba doar despre o cifra frumoasa".
Obiectivul devine posibil dupa desfiintarea controlului pretului gazelor in Rusia, reevaluarea zacamintelor detinute de Gazprom, de catre pietele occidentale, introducerea controlului costurilor in cadrul companiei si aplicarea unui program de diversificari si achizitii.
Gazprom detine 17% din rezervele certe de gaze la nivel mondial, si livreaza circa un sfert din necesarul Europei.
Potrivit calculelor Gazprom, grupul va obtine in urma liberalizarii preturilor pe piata interna venituri suplimentare anuale de circa 32 de miliarde de dolari.
Gazprom negociaza si incheierea unui partener strategic cu grupul britanic BP, in urma unei dispute referitoare la exploatarea zacamantului de gaze Kovicta de catre divizia rusa TNK-BP. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24