ZF 24

Germania primeşte lovitură după lovitură: Prima economie a Europei este „în pragul recesiunii” din cauza crizei gazelor naturale din Rusia şi a inflaţiei energetice

Germania primeşte lovitură după lovitură: Prima...

Autor: Andrei Şerbănescu

26.07.2022, 12:02 259

Încrederea în afaceri germane a scăzut, iar ţara este în pragul recesiunii, potrivit Institutului Ifo, un think tank din München, raportează Insider.

Indicele climatului de afaceri al institutului a scăzut la 88,6 în iulie – cel mai scăzut nivel din iunie 2020. Indicele se bazează pe un sondaj efectuat pe 9.000 de manageri din companiile germane.

Clemens Fuest, preşedintele Institutului Ifo, a declarat că ameninţarea unei penurii a gazului şi a preţurilor ridicate la energie afectează cea mai mare economie a Europei.

"Companiile se aşteaptă ca afacerile să devină mult mai dificile în lunile următoare", a declarat Fuest. „Germania este în pragul recesiunii”.

Rezultatele sondajului, publicat luni, au venit exact în momentul în care gigantul rusesc Gazprom a declarat că va reduce fluxurile de gaze naturale către Europa la 20% din capacitatea Nord Stream 1 începând de miercuri. Rusia a repornit conducta joi, după o întreţinere programată de 10 zile, menţinând fluxurile de gaze la 40% din capacitate.

Gazprom a declarat luni că va reduce din nou fluxurile de gaze naturale săptămâna aceasta din cauza unei probleme cu echipamentele, dar ministerul german al economiei a spus că „nu există niciun motiv tehnic” pentru reducerea anunţată. Ştirile au adus contracte futures pe gaze europene de referinţă în creştere cu până la 10% numai luni, extinzând câştigurile puternice care au dublat deja preţurile până în prezent.

Evoluţiile pun presiune asupra Europei, care deja se îngrijorează de o penurie de gaze naturale în această iarnă. Depinde de Rusia pentru 40% din necesarul total de gaze naturale, de la gătit în case până la centrale electrice. Cea mai mare parte a combustibilului în Europa este livrat prin conducte.

„Indicele climatului de afaceri Ifo, ca şi indicele managerilor de achiziţii, indică acum în mod clar o scădere a economiei germane”, a declarat Jorge Kraemer, analist economic la Commerzbank. „Cât de rău va decurge situaţia? Din păcate, asta depinde în mare parte de Vladimir Putin”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO