ZF 24

Gigantul din domeniul consultanţei, McKinsey & Co., pune pe jar aproximativ 3.000 de angajaţi pe fondul încetinirii creşterii economice. Lucrătorii care au primit calificative nesatisfăcătoare pot părăsi compania în viitorul apropiat

Gigantul din domeniul consultanţei, McKinsey & Co., pune...

Autor: Andrei Şerbănescu

08.02.2024, 14:44 117

McKinsey & Co. a avertizat aproximativ 3.000 de consultanţi ai firmei că performanţele lor au fost nesatisfăcătoare şi că vor trebui să se îmbunătăţească, raportează Bloomberg.

Firma le-a acordat acestor angajaţi un aşa-numit calificativ de „îngrijorare" în cadrul evaluărilor de performanţă din ultimele luni, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune. Cu acest calificativ, angajaţii au de obicei la dispoziţie aproximativ trei luni pentru a arăta o îmbunătăţire a performanţelor. Dacă nu reuşesc să facă acest lucru, firma poate începe să îi sfătuiască pe unii dintre ei să părăsească în totalitate compania. 

În timp ce proporţia angajaţilor care au primit calificativul în cauză este în mare parte în linie cu cea din anii trecuţi, faptul că numărul de angajaţi ai firmei a crescut atât de mult în ultimii ani a însemnat că aceste calificative au fost înmânate mult mai multor lucrători decât în perioadele anterioare, potrivit persoanelor familiarizate cu această chestiune. Efectivul McKinsey a crescut la aproximativ 45.000 de angajaţi, în creştere cu 60% faţă de cei 28.000 de lucrători pe care îi avea în 2018.

„Proporţia noastră de ratinguri de îngrijorare este în concordanţă cu intervalul nostru istoric", a declarat un purtător de cuvânt al McKinsey într-o notă trimisă prin e-mail. „Nu este un an fără precedent. Procesul de evaluare a performanţelor pe care îl avem astăzi rămâne, de asemenea, în concordanţă cu anii trecuţi."

Acesta este cel mai recent semn că industria de consultanţă suferă un picaj după ce perioada de boom a pandemiei a stimulat angajările în toată industria. Acum, unele dintre cele mai mari companii de consultanţă din lume au declarat că un număr tot mai mare de clienţi renunţă la investiţiile pe termen lung, în timp ce se confruntă cu un mediu macroeconomic incert, volumul de muncă al consultanţilor scăzând semnificativ.  

De exemplu, Accenture Plc a declarat anul trecut că va reduce 19.000 de locuri de muncă. Ernst & Young LLP a declarat în decembrie că va reduce numărul de locuri de muncă şi va amâna datele de începere a unor noi angajări în SUA, în timp ce PricewaterhouseCoopers LLP a lansat în noiembrie un program de disponibilizări voluntare, cea mai mare parte a acestor reduceri vizând divizia de consultanţă. 

La rândul său, McKinsey a demarat anul trecut un plan de eliminare a aproximativ 1.400 de posturi. Cei mai mulţi dintre angajaţii afectaţi nu aveau contact direct cu clienţii şi se concentrau pe funcţii de suport. 

Planul recent reprezintă o mişcare neobişnuită pentru gigantul din domeniul consultanţei, care rareori efectuează reduceri de personal în propriile rânduri. În schimb, angajaţii cu performanţe slabe în roluri de contact cu clienţii tind să plece după ce au fost „sfătuiţi să demisioneze" - o expresie care indică faptul că firma le recomandă să încerce să găsească un alt angajator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO