ZF 24

Grupul Carrefour anunţă că va achiziţiona lanţurile de magazine Cora şi Match din Franţa, evaluate la 1 mld.euro, după ce în aprilie a preluat activitatea Cora în România, tranzacţie care se va finaliza în acest an

Grupul Carrefour anunţă că va achiziţiona lanţurile...

Autor: Roxana Rosu

13.07.2023, 16:01 7041

Grupul francez Carrefour va achiziţiona lanţurile de magazine Cora şi Match din Franţa, evaluate la 1 mld.euro, după ce a semnat miercuri un acord cu Grupul Louis Delhaize.

Pe 27 aprilie, Carrefour a anunţat achiziţia activităţii Cora în România, urmând ca tranzacţia să devină efectivă până la sfârşitul anului 2023. Activitatea Cora România include zece hipermarketuri şi opt magazine Cora Urban, precum şi aproximativ 2.400 de angajaţi.

În Franţa, Cora şi Match operează 60 de hipermarketuri, 115 supermarketuri şi au aproximativ 24.000 de angajaţi. Cele două reţele au generat vânzări nete de 5,2 miliarde de euro în 2022 (4,3 miliarde de euro, excluzând benzina) şi EBITDA de 189 de milioane de euro.

Magazinele achiziţionate au o cotă de piaţă solidă în regiunile de est şi nord ale Franţei, unde Carrefour are o prezenţă limitată. Tranzacţia include achiziţionarea proprietăţilor imobiliare a 55 de hipermarketuri şi 77 de supermarketuri.

Tranzacţia, cu finalitate estimată pentru vara anului 2024, evaluează activele achiziţionate pe baza valorii întreprinderii de 1,05 miliarde de euro. Achiziţia se va realiza integral în numerar.

Integrarea magazinelor Cora şi Match va genera sinergii de 110 milioane de euro în EBITDA grupului pe bază anuală, la trei ani după finalizarea efectivă a tranzacţiei. Costurile de integrare asociate, întinse pe o perioadă de doi ani, sunt estimate la 200 de milioane de euro (investiţii şi costuri operaţionale).

În paralel, compania Carmila, unde Carrefour deţine o participaţie de 36%, a ajuns la un acord cu Grupul Louis Delhaize pentru a achiziţiona participaţia de 93% pe care acesta o deţine în Galimmo, care include 52 de galerii comerciale adiacente magazinelor Cora.

 „Prin achiziţia Cora şi Match, Carrefour anunţă prima sa achiziţie majoră în Franţa, după mai bine de douăzeci de ani, consolidându-şi astfel pe piaţa internă poziţia de lider în retailul alimentar. Această tranzacţie ne va permite să ducem mai departe obiectivele setate în Franţa de către familia Bouriez şi Grupul Louis Delhaize, cu care Grupul Carrefour împărtăşeşte, de altfel, un fundament cultural, istoric şi de valori comune. Îmi exprim recunoştinţa în acest sens şi le mulţumesc  echipelor Cora şi Match, a căror expertiză, angajament şi cultură antreprenorială vor conferi multiple avantaje Grupului Carrefour. Totodată, această tranzacţie ne demonstrează abilitatea de a continua strategia de creştere prin achiziţii cheie, generând cotă de piaţă şi sinergii, datorită transformării iniţiate acum şase ani, şi datorită bilanţului nostru solid.”, a declarat Alexandre Bompard, Chairman şi CEO Grup Carrefour.

Primul magazin Cora, deschis în Garges-lès-Gonesses în 1966, a fost anterior una dintre primele francize Carrefour.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO