ZF 24

Heineken trece România în grupa ţărilor mature după o amplă reorganizare

Heineken trece România în grupa ţărilor mature după...

Autor: Ioana David

04.04.2015, 17:00 742

Afacerile de peste 250 mil. euro din România ale gru­pului Heineken vor face parte de la 1 iulie din noua regiune pe care olandezii o numesc Europa, ca parte a unui proces amplu de reorganizare  ce urmăreşte reducerea costurilor.

În zona de business pe care acţionarii o numesc acum Europa, Heineken grupează regiunile denumite Europa de Vest, respectiv Europa Centrală şi de Est. Excepţie fac Rusia şi Belarus, care vor fi incluse într-o altă regiune. La conducerea diviziei din care face parte România a fost numit Stefan Orlowski, un executiv care cunoaşte foarte bine operaţiunile din estul Europei.

Reorganizare la nivelul regiunilor este doar o parte a procesului pe care Heineken, berar care se luptă să rămână independent după ce a fost abordat anul trecut de către SABMiller pentru o fuziune, îl implementează de la 1 iulie.

Olandezii au tăiat posturi din echipa de management, un sfert din total, mişcare pe care presa străină o califică drept „un cutremur“ la vârful gigantului olandez. Printre plecări se numără şi cea a lui Alexis Nasard, actualul şef pe marketing la nivelul grupului şi preşedintele regiunii Europa de Vest, considerat un potenţial succesor al actualului CEO.

Afacerea din România a Heineken a contribuit în 2013 cu 253 mil. euro la businessul olandezilor, fiind o piaţă unde au făcut un profit de 36 mil. euro.

Heineken are cel mai mare număr de fabrici dintre producătorii locali de bere, patru, la Miercurea Ciuc, Craiova, Constanţa şi Mureş, şi un portofoliu de 23 de mărci. În 2014 producătorul a resimţit vremea nefavorabilă şi economia care „cu greu îşi revine“, astfel că volumele vândute s-au redus cu aproximativ 5%.

Heineken este al doilea mare jucător din industria locală a berii în funcţie de cifra de afaceri înregistrată după Ursus Breweries.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO