ZF 24

Hidroelectrica preia pentru 67 milioane lei activele şi angajatii Uzinei Constructoare de Maşini Reşiţa pentru a-şi eficientiza activitatea de mentenantă şi retehnologizare

Hidroelectrica preia pentru 67 milioane lei activele şi...

Autor: Roxana Rosu

08.12.2023, 14:28 397

Hidroelectrica a semnat vineri contractul pentru transferul de afacere de la Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa (UCMR) către companie, tranzactie care include preluarea platformei de producţie industrială ABC, preluarea parţială a platformei de producţie Câlnicel şi integrarea specialiştilor uzinei.

Preţul total pentru transferul dreptului de proprietate asupra afacerii şi asupra tuturor bunurilor care intră în perimetrul tranzacţiei este de 67,87 milioane lei.

Contractul vizează securizarea bazei de active a UCMR, esenţială în eficientizarea activităţii de mentenanţă şi retehnologizare a Hidroelectrica.

Transferul are în vedere şi asimilarea know-how-ului aferent proiectelor, împreună cu documentaţiile din arhiva proprie a UCMR, precum şi preluarea dotărilor cu maşini-unelte şi utilaje necesare executării de echipamente noi sau a reparaţiilor şi retehnologizărilor de echipamente aflate în exploatare.

Tranzacţia va permite Hidroelectrica să deţină atât echipamentele, cât şi know-how-ul necesare derulării programului de investiţii. 

"Parafarea documentelor reprezintă încă un pas către aducerea în portofoliul companiei noastre a unei unităţi a cărei tradiţie depăşeşte 250 de ani. Knowhow-ul şi experienţa UCMR, societate care a contribuit de-a lungul timpului la echiparea a cca. 80% dintre centralele Hidroelectrica, vor deschide noi oportunităţi prin integrarea cu Hidroserv. Ne dorim crearea unei societăţi cu performanţe de top, capabilă să presteze servicii nu doar pentru compania mamă, ci să fie realmente competitivă pe pieţele de profil naţionale şi internaţionale. Considerăm că există potenţial, credem în creştere sustenabilă şi acţionăm în acest sens ca o echipă”, a declarat  Karoly Borbely, preşedintele Directoratului Hidroelectrica. 

Tranzacţia urmează să se finalizeze după îndeplinirea unei serii de condiţii suspensive, care includ şi aprobarea ei de către acţionari în cadrul AGA Hidroelectrica.

UCM Reşiţa  este cea mai veche unitate industrială din Europa, fondată in anul 1771 şi care a proiectat, fabricat şi montat peste 90% din echipamentele hidroenergetice aflate in exploatarea Hidroelectrica.

Compania a trecut în 2003 în proprietate privată, fiind preluată de INET AG şi salariaţii UCM si fiind listata la Bursa de Valori Bucuresti. La sfarsitul anului 2011, administratorii UCM Resita au decis sa deschida procedura de insolventa, cu intentia de reorganizare a activitatii.

“Aceasta tranzactie este un succes pentru industria romaneasca, cu atât mai mult cu cat UCM Reşiţa reprezinta o componentă cheie a siguranţei energetice a României, întrucât contribuie la menţinerea şi dezvoltarea sistemului hidroenergetic românesc”, a declarat într-un comunicat Adrian Munteanu, practician coordonator în cadrul Euro Insol, administratorul judiciar a UCM Reşita.

Vânzarea a avut loc ca urmare a unui plan de reorganizare propus de administratorul judiciar, plan ce a presupus, printre altele, o amplă reorganizare a activităţii UCM Reşiţa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO