ZF 24

Horia Gustă, Preşedinte, Asociaţia Administratorilor de Fonduri: România are, teoretic, 3,8 milioane de locuitori care ar putea investi la bursă, problema este cum ajungem la aceşti oameni, cum îi facem să investească

ZF Capital Market Summit, 3rd edition

Horia Gustă, Preşedinte, Asociaţia Administratorilor...

Autor: Roxana Rosu

18.03.2024, 14:24 110

România are, teoretic, 3,8 milioane de locuitori care ar putea investi la bursă, pentru că dispun de fondurile necesare, cărora li se adaugă românii plecati in străinătate şi ar vrea să revină şi să aibă o situatie financiară mai bună. Problema este cum ajungem la aceşti oameni, cum îi facem să investească, a spus Horia Gustă, Preşedinte, Asociaţia Administratorilor de Fonduri în conferinta ZF Capital Market Summit 2024.

”Este nevoie de educatie financiară. Trebuie să ne gândim cum atragem aceşti 3,8 milioane de oameni. Avem 10.000 de investitori noi intrati în medie pe lună anul trecut, avem 15.000 de noi investitori în ianuarie. Piata de fonduri de investitii a început în 1994, iar după 24 de ani avem un număr mare de investitori, dar nu atât de mare pe cât ar trebui”.

Horia Gustă a adăugat că este nevoie de educatie, dar şi de încredere.

”Multi oameni tin bani în bănci şi trebuie să vedem cum îi convingem să îi scoată din depozite şi să îi investească. Nu se va întâmpla mâine, dar sper să fie cât mai repede”.

El a adăugat că ETF-urile sunt instrumente foarte importante şi 1 din 3 investitori în fonduri de actiuni sunt în cele două ETF-uri  listate la BVB. Practic, 20.000 de investitori, deci o treime din cei care sunt în fonduri de actiuni. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO