ZF 24

ING Bank va creşte în continuare organic în România, concentrându-se pe segmentul de retail

ING Bank va creşte în continuare organic în România,...

Autor: Ovidiu Tempea

18.09.2014, 16:49 452

Directorul executiv al grupului ING, Ralph Hamers, aflat la Bucureşti pentru a sărbători 20 de ani de la intrarea băncii pe piaţa Românească, a declarat într-o întâlnire cu presa, că banca olandeză va continua să investească în piaţa locală, având în vedere potenţialul economiei şi diferenţialul de bancarizare atât la nivelul retailului, cât şi al firmelor mici şi mijlocii.

Hamers, care a condus sucursala ING din România între 1999 şi 2002, spune că problemele din piaţa locală se regăsesc sub o formă sau alta în majoritatea statelor, ca efect al crizei financiare, dar spre deosebire de economiile vestice, România arată că a revenit pe creştere, chiar dacă într-un ritm încă scăzut.

El a punctat că multe lucruri s-au schimbat în bine de când a plecat din România şi a adăugat că a regăsit şi o cu totul altă bancă, de anvergură mult mai mare.

ING ocupa la finele anului trecut locul 7 în sistemul bancar, cu o cotă pe active de 5%, în creştere de la 3,5% în 2008, potrivit datelor BNR.

Potrivit directorului general al grupului olandez, investiţiile în România vor aduce o rentabilitate înaltă a capitalului în următorii ani, fiind de aşteptat să se îmbunătăţească indicatorii de performanţă pe toate segementele de activitate.

Directorul ING România, Michal Szczurek, a precizat că în prezent şi divizia de retail a băncii a devenit profitabilă.

Şeful ING România se aşteaptă la o creştere a portofoliului de credite cu circa 10% în acest an, chiar dacă la nivelul ieţei se va consemna o stagnare, aşteptându-se, în acelaşi timp, ca la momentul reluării creditării pe scară largă să se înregistreze rate de 10-15%. El a arătat că în Polonia, portofoliul de credite s-a dublat faţă de 2009, în ciuda scenariilor sumbre de atunci.

Szczurek a arătat că prezenţa slabă pe segmentul de IMM ar putea reprezenta un avantaj pentru bancă, întrucât această activitate nu va fi grevată de costul neperformanţei care se manifestă în restul sistemului bancar.

Directorul general al ING România a arătat că rata creditelor neperformante se plasează în prezent la circa 8%, cu mult sub media pe sistemul bancar, de circa 20%.

În ceea ce priveşte abordarea segementului de întrerinderi mici pi mijlocii, Szczurek susţine că a construit o echipă profesionistă, capabilă să înşeleagă ce planurile de afaceri şi să decidă ce companii ar putea fi susţinute să crească. În acelaşi timp, banca se va plasa ca un împrumutător foarte rapid.

Directorul ING România se aşteaptă ca pe piaţă să continue procesul de consolidare, dar a explicat că ING va continua strategia de creştere organică.

ING Bank este prima instituţie financiară internaţională care a deschis o sucursală in România dupa 1989. Lansată în 1994, ca bancă de nişă, de corporate şi investment banking, ING s-a dezvoltat în ultimii zece ani ca o bancă universală, cu un accent puternic în perioada dinaintea crizei financiare pe segementul de retail, unde deţine în prezent cote de piaţă de 5-6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO