ZF 24

Investitorii se pregătesc pentru cea mai mare listare de acţiuni pe bursă din ultimii 2 ani: Fondul de investiţii Arm, deţinut de japonezii de la SoftBank, se pregăteşte pentru listarea pe Nasdaq la începutul lunii septembrie. Printre potenţialii investitori în IPO se numărăr Amazon, Intel şi Nvidia

Investitorii se pregătesc pentru cea mai mare listare de...

Autor: Andrei Şerbănescu

22.08.2023, 13:12 13315

Proiectantul de cipuri Arm, deţinut de SoftBank, a început numărătoarea inversă pentru cea mai mare ofertă publică iniţială din SUA din ultimii aproape doi ani, dezvăluind un prospect preliminar pentru listarea pe Nasdaq, care ar urma să aibă loc la începutul lunii viitoare, raportează Financial Times.

Arm este pe cale să devină cea mai valoroasă companie care va finaliza o ofertă publică iniţială în SUA din noiembrie 2021, când producătorul de maşini electrice Rivian s-a listat cu o capitalizare iniţială de piaţă de 70 de miliarde de dolari.

SoftBank, condusă de Masayoshi Son, a achiziţionat Arm, cu sediul în Marea Britanie, pentru 32 de miliarde de dolari în 2016. Documentul depus luni a confirmat că o tranzacţie internă la începutul acestei luni între SoftBank Group şi Vision Fund - un vehicul de investiţii pe care conglomeratul japonez îl administrează - a evaluat Arm la 64 de miliarde de dolari.

Prospectul arată că Arm depinde de China pentru aproape un sfert din veniturile sale, într-un moment în care administraţia Joe Biden intensifică restricţiile asupra activităţilor companiilor americane de semiconductori în această ţară. Afacerile Arm în China sunt derulate prin intermediul unei companii locale pe care nici ea, nici SoftBank nu o controlează.

Proiectele Arm deţin un cvasi-monopol asupra cipurilor care se află în inima fiecărui smartphone, cu o cotă de piaţă de peste 99%. „Estimăm că aproximativ 70% din populaţia lumii utilizează produse bazate pe Arm", a declarat compania în documentul depus, adăugând că cipurile care conţin tehnologia sa au avut o cotă de 49% dintr-o piaţă totală abordabilă în valoare de puţin peste 200 de miliarde de dolari anul trecut.

Cu toate acestea, Arm, cu sediul la Cambridge, revine pe pieţele publice după o absenţă de şapte ani, chiar în momentul în care piaţa smartphone-urilor înregistrează cea mai mare cădere din ultimul deceniu.

Arm a raportat venituri de 2,7 miliarde de dolari în cele 12 luni până la 31 martie, în scădere cu 1% de la an la an, potrivit prospectului. Profitul net a scăzut cu 5%, la 524 milioane de dolari. Arm însăşi nu va primi niciun venit din IPO, care va implica vânzarea de către SoftBank a participaţiei sale.

Încetinirea economică face presiuni asupra Arm să exploateze noi surse de creştere prin extinderea pe pieţele auto şi de cloud computing şi prin creşterea valorii proprietăţii sale intelectuale. De asemenea, Son a ţinut să sublinieze rolul Arm pe piaţa în plină expansiune a inteligenţei artificiale.

SoftBank a purtat discuţii cu diverşi clienţi şi grupuri tehnologice pentru a deveni investitori în IPO, inclusiv cu Amazon, Intel şi Nvidia, producătorul de cipuri axat pe inteligenţa artificială a cărui ofertă de 66 de miliarde de dolari pentru a cumpăra Arm a eşuat în 2022. Compania nu a furnizat informaţii suplimentare despre potenţialii investitori de bază în dosarul de luni.

Printre factorii de risc detaliaţi în prospect, Arm a avertizat că este „deosebit de sensibilă la riscurile economice şi politice" care afectează China, cea mai mare piaţă de smartphone-uri din lume. Veniturile din redevenţe din această ţară au scăzut anul trecut din cauza unei combinaţii de încetinire a creşterii economice şi a „factorilor legaţi de controlul exporturilor şi de chestiuni de securitate naţională".

În ciuda a ceea ce descrie ca fiind o „dependenţă semnificativă" de Arm China, Arm nu are drepturi de management direct în cadrul companiei şi deţine doar o participaţie indirectă de 4,8% în cadrul entităţii, care este deţinută majoritar de mai mulţi investitori chinezi, se arată în prospect. O filială a SoftBank, în care Arm deţine o participaţie de 10%, deţine 48% din Arm China.

Cu toate acestea, FT a relatat anterior că autorităţile chineze nu au înregistrat transferul către filiala SoftBank.

Fostul şef al Arm China, Allen Wu, a rezistat timp de doi ani încercărilor de înlăturare a sa, până când a fost în cele din urmă forţat să plece de către oficialii din Shenzhen anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO