ZF 24

Italienii de la ENEL vând filiala de energie regenerabilă din Grecia către fondul de investiţii australian Macquarie Asset Management, prezent şi pe piaţa din România

Italienii de la ENEL vând filiala de energie...

Autor: Roxana Rosu

27.07.2023, 11:10 208

Grupul italian ENEL a semnat un acord cu fondul australian Macquarie Asset Management, prezent şi pe piaţa din România, pentru vânzarea a 50% din Enel Green Power Hellas, filiala de energie regenerabilă a EGP din Grecia, pentru aproximativ 345 de milioane de euro.

Enel Green Power Hellas (EGP), evaluată la aproximativ 980 de milioane de euro, operează 59 de centrale cu o capacitate instalată totală de 482 MW care produc energie eoliană, solară şi hidroelectrică, precum şi şase proiecte solare în construcţie, cu o capacitate totală de 84 MW.

EGPH dezvoltă, de asemenea, un portofoliu de proiecte eoliene şi solare, alături de extinderea activităţilor sale în proiecte de stocare şi hibride.

La finalizarea tranzacţiei, Enel Green Power şi Macquarie Asset Management vor încheia un acord de acţionariat care prevede controlul comun al filiale din Greia pentru a co-gestiona portofoliul actual de energie verde al companiei, alături de continuarea proiectelor planificate, sporind şi mai mult capacitatea instalată.

Tranzacţia ar urma să genereze un efect pozitiv total de aproximativ 345 de milioane de euro asupra datoriei nete consolidate a Grupului, corespunzător participaţiei de 50% vândute de EGP, care urmează să fie contabilizată în 2023; nu sunt incluse în acest scenariu aproximativ 400 de milioane de euro datorie netă deconsolidată în 2022.

Finalizarea vânzării, care este estimată pentru ultimul trimestru al anului 2023, este supusă unor condiţii prealabile uzuale pentru acest tip de tranzacţii, inclusiv autorizarea din partea autorităţilor antitrust competente.

Tot în acest an, ENEL a vândut toate activele din România către compania greacă Public Power Corporation S.A. (PPC) pentru 1,26 mld. euro.

La începutul anului trecut, PPC a vândut 49% din acţiunile pe care le deţinea în cadrul HEDNO, compania de distribuţie a grupului, către fondul de investiţii australian Macquarie Asset Management, tranzaţia având o valoare de 1,3 miliarde de euro. Austrialienii sunt prezenţi şi în România pe zona de infrastructură energetică după preluarea operaţiunilor CEZ.


 



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO