ZF 24

Iulia Bratu, Partener EY România: Piaţa IPO din România continuă să crească, în ciuda unui mediu global dificil pentru listările de acţiuni. Rămânem extrem de optimişti în ceea ce priveşte perspectivele noastre pentru pieţele de capital

Iulia Bratu, Partener EY România: Piaţa IPO din...

Autor: Roxana Rosu

15.12.2023, 09:50 162

Piaţa IPO din România continuă să crească, în ciuda unui mediu global dificil pentru listările de acţiuni, şi perspectivele rămân optimiste, după ce în 2023 capitalizarea de piată a companiilor listate la BVB a atins 44 miliarde dolari, arată o analiză EY.

„Piaţa IPO din România continuă să crească, în ciuda unui mediu global dificil pentru listările de acţiuni. Anul 2023, a adus cea mai mare tranzacţie IPO de până acum în România, odată cu listarea cu succes a Hidroelectrica, principalul producător de energie electrică din ţară, care a atras 2,1 miliarde USD în oferta de acţiuni şi a obţinut o capitalizare de piaţă de peste 10 miliarde USD. În plus, oferta Hidroelectrica a fost una dintre cele mai mari IPO-uri europene ale anului şi reprezintă un indiciu clar al încrederii investitorilor în piaţa bursieră din România”, a declarat Iulia Bratu, Partener, Head of Lead Advisory, EY România.

Piaţa globală a IPO-urilor a încheiat anul 2023 cu 1.298 de IPO-uri, care au atras 123,2 miliarde dolari. În general, piaţa globală de IPO în 2023 a cunoscut schimbări, cu o îmbunătăţire a sentimentului pieţei occidentale contrabalansată de răcirea pieţei din China, precum şi un contrast între tranzacţiile importante de pe pieţele în curs de dezvoltare, cu capitalizare mică şi ofertele mari lipsite de notorietate.

În comparaţie cu 2022, încasările din IPO-urile din 2023 au rămas cu aproximativ o treime în urma ritmului de anul trecut, deşi volumul tranzacţiilor a crescut atât în regiunea Americilor, cât şi în regiunea EMEIA, conform studiului EY Global IPO Trends 2023.

”Rămânem extrem de optimişti în ceea ce priveşte perspectivele noastre pentru pieţele de capital din România, care anul acesta au atins o etapă importantă, de 44 de miliarde USD în capitalizarea de piaţă a companiilor listate la nivel local şi care vor rămâne susţinute de fundamentele macroeconomice solide care plasează România în fruntea redresării europene", a adăugat Iulia Bratu.

La nivel regional, piaţa IPO din EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa) se află pe calea redresării, cu o creştere de 7% a volumului, chiar şi în condiţiile unei scăderi de 39% a încasărilor, pe fondul unor tranzacţii mari din regiunea MENA(Orientul Mijlociu şi Africa de Nord), a unei activităţi sporite în India şi CESA(Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est şi Asia Centrală), precum şi a câtorva IPO-uri transfrontaliere de prim rang către SUA.

Potrivit analizei, această regiune a încheiat anul cu 413 tranzacţii, obţinând 31,1 miliarde USD. Şi, chiar dacă cinci dintre cele mai mari 10 tranzacţii la nivel mondial au fost din EMEIA, regiunea a avut un număr mai mare de IPO-uri mai mici decât cele mari în comparaţie cu 2022, de unde şi scăderea veniturilor totale.

În general, în EMEIA, perspectivele pentru 2024 sunt optimiste, dar prudente, având în vedere un mediu de piaţă imprevizibil. În diverse ţări, guvernele şi autorităţile de reglementare iau măsuri de stimulare a pieţelor de capital pentru a revigora investiţiile în inovarea disruptivă.

La nivel global, moderarea inflaţiei şi potenţiala reducere a ratelor dobânzilor din 2024 ar putea atrage din nou investitorii către IPO-uri, prin îmbunătăţirea lichidităţii şi a perspectivelor de randament. Cu toate acestea, instabilitatea geopolitică susţinută ar putea submina încrederea.

Candidaţii la IPO care vor dori să se listeze la bursă în 2024 vor trebui să fie bine pregătiţi. Factorii cheie care trebuie luaţi în considerare sunt: inflaţia şi rata dobânzii, politicile şi reglementările guvernamentale, redresarea activităţilor economice, tensiunile şi conflictele geopolitice, agenda ESG şi lanţul de aprovizionare global. De asemenea, ar trebui luate în considerare opţiuni multitrack, de la procese alternative de IPO (listare directă sau listări duble şi secundare), la alte metode de finanţare (capital privat, credit sau vânzare comercială).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO