ZF 24

Janet Yellen, şefa Trezoreriei Statelor Unite, lansează un avertisment dur: Singurul rezultat favorabil în actualul impas al datoriei SUA este ridicarea plafonului de îndatorare de către Congres

Janet Yellen, şefa Trezoreriei Statelor Unite, lansează...

Autor: Andrei Şerbănescu

12.05.2023, 12:22 123

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că singurul rezultat favorabil în actualul impas al datoriei SUA este ca Congresul să ridice plafonul de îndatorare, raportează Bloomberg.

„Ceea ce trebuie să înţeleagă pieţele globale, gospodăriile şi întreprinderile americane este că avem un Congres care se angajează să-şi plătească facturile", a declarat Yellen vineri, într-un interviu acordat Bloomberg Television.

„Dacă Congresul nu reuşeşte să facă acest lucru, situaţia actuală ne va afecta cu adevărat ratingul de credit", a adăugat Yellen.

Yellen a refuzat să precizeze cu exactitate ce ar face departamentul său dacă Congresul nu reuşeşte să majoreze sau să suspende limita de îndatorare înainte ca Trezoreria să se afle în imposibilitatea de a acoperi toate obligaţiile guvernului.

La Washington, preşedintele Joe Biden şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, au amânat o întâlnire pe tema plafonului de îndatorare programată pentru vineri. Potrivit unor persoane direct implicate în subiect, amânarea reprezintă un semn de progres al discuţiilor.

Biden şi republicanii din Congres se află de săptămâni întregi în dezacord în ceea ce priveşte creşterea limitei de împrumut de 31.400 de miliarde de dolari a guvernului federal american. Liderii republicani au cerut o promisiune fermă legată de reducerile viitoare ale cheltuielilor înainte de a aproba un plafon mai mare. Biden a insistat asupra unei creşteri „curate", cu discuţii bugetare separate.

Acest impas este urmărit îndeaproape atât în SUA, cât şi în întreaga lume, în timp ce factorii de decizie politică, întreprinderile şi gospodăriile se tem de posibilul impact al intrării în incapacitate de plată a SUA.

Yellen a precizat că încă nu este foarte clar când va rămâne Trezoreria fără fonduri. Cu toate aceastea, ea a declarat Congresului că Trezoreria ar putea rămâne fără lichidităţi disponibile chiar de la 1 iunie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO