Kaufland a devenit cel mai mare angajator privat, depăşind Petrom

3 dec 2014 Autor: Adelina Mihai

Retailerul alimentar Kaufland a depăşit pentru prima dată efectivul de personal al OMV Petrom, devenind compania privată cu cel mai mare număr de salariaţi din România.

La finalul lunii septembrie a acestui an Kaufland a înregistrat un număr de 20.386 de salariaţi activi, în timp ce OMV Petrom SA a raportat 17.799 de angajaţi.

„Dacă această situaţie s-ar fi întâmplat acum cinci ani, ar fi trebuit să fim bucuroşi, pentru că teoria economică de la acea vreme spunea că dezvoltarea sectorului terţiar, din care face parte şi comer­ţul, este un indicator al modernizării economiei şi al apro­pierii de situaţia din Occi­dent. În prezent însă, tendinţa este inversă: dezindustrializarea şi delocalizarea sunt foarte criticate, statele dezvoltate susţin că trebuie să existe producţie în ţară, care să aducă o valoare adău­gată mare în economie. De aceea cred că, din acest punct de vedere, suntem anacronici“, a explicat profesorul universitar Mircea Coşea.

Deşi s-au creat locuri de muncă în comerţ, s-au pierdut slujbe mai bine plătite în industria extractivă. O analiză ZF arată că salariul mediu brut din cadrul grupului OMV Petrom (care a renunţat la 60% din personal în ultimul deceniu) a fost anul trecut de circa 8.500 de lei pe lună, de peste patru ori mai mare decât cel din cadrul Kaufland (unde salariul mediu este de circa 1.933 de lei brut pe lună).

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre evoluţia numărului de salariaţi ai PEtrom 

- opinia lui George Vascan, mana­ging partner la firma de consultanţă Geva& Company, despre creşterea numărului de angajaţi în retail 

- salariul mediu brut la OMV Petrom şi Kaufland în 2013 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.12.2014

 
Cuvinte cheie:
Kaufland
, angajator
, angajati
, Petrom
, salariati
, locuri de munca
, industrie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide