ZF 24

KPMG şi Ţuca Zbârcea nu au atras niciun investitor la Poştă

Foto Silviu Matei

Autor: Mirabela Tiron

28.05.2013, 21:02 32

Consorţiul alcătuit din firma de consultanţă KPMG şi casa de avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii nu a reuşit să atragă niciun investitor strategic la Poşta Română până la termenul de ieri 28 mai 2013, cu toate că acesta a fost prelungit cu o lună.

Conform comunicatului de presă al Ministerului Co­municaţiilor privind contractul dintre minister şi consorţiu transmis la data încheierii acestuia, în septembrie 2012, consorţiul urma să se ocupe de „pregătirea tuturor demersurilor de atragere a investitorului strategic, de derularea etapelor de selecţie a investitorului agreat şi încheierea tuturor acordurilor necesare finalizării procesului cu investitorul strategic selectat“.

Poşta Română, care administrează 5.600 de oficii poştale, cea mai mare reţea de distribuţie din România, şi-a redus pierderile până la 1,2 mil. euro în primele patru luni ale acestui an faţă de 12 mil. euro în întregul an 2012.

„Mulţi investitori au vorbit de cadrul de reglementare instabil, după ce în ianuarie anul acesta Poşta a pierdut monopol (pe trimiterile sub 50 de grame- n.red.) şi a intrat pe piaţa liberă. Alte elemente au fost situaţia financiară negativă a companiei şi datoriile“, a explicat Ion Smeeianu, directorul general „privat“ al Poştei.

Nu este cunoscută valoarea contractului între Minis­terul Comunicaţiilor şi consorţiu. Adrian Volintiru, preşedintele board-ului Poştei, numit prin management privat, a transmis că nu ştie valoarea şi l-a indicat pe Ion Smeeianu, directorul general, care la rândul său a trimis ZF pentru această informaţie la Dan Dumitrescu, purtătorul de cuvând al Poştei. La rândul său, Dan Dumitrescu a spus că informaţia există la Ministerul Comunicaţiilor.

Nicoleta Niculescu, de la biroul de presă al Ministerului Comunicaţiilor, a spus iniţial că nu ştie valoarea şi că o să întrebe la rândul său, apoi a revenit şi a precizat că valoarea este confidenţială.

Acest articol a aparut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 29.05.2013.

Răspunsurile KPMG la întrebările ZF, după închiderea ediţiei:

Consortiul din care face parte KPMG a fost sau nu responsabil de atragerea unui investitor la Posta Romana pana astazi cand expira termenul?

Consortiul format din KPMG si Tuca, Zbarcea &Asociatii este tinut de obligatia de confidenţialitate in caliate de prestator al
serviciilor de consultanta fata de Ministerul pentru Societatea Informationala. Contractul este in vigoare si cuprinde realizarea de analize, rapoarte si activităţi complexe tipice unui proces de
privatizare.

Avand in vedere esecul (niciun investitor nu a fost atras, dupa cum a anuntat conducerea Postei), va mai fi platit?

Vorbim de un rezultat de etapa, in conditiile actuale de piata . La acest moment s-au realizat pasi importanti in cadrul procesului de privatizare, inclusiv prin schimbarea legislatiei secundare, care sa permita implementarea strategiei propuse, existand un interes real din partea investitorilor exprimat prin scrisori de intentie care au solicitat decalarea termenelor, motivand in principal: calendarul ambitios al procesului de privatizare, solutionarea aspectelor legate de datoriile istorice, restructurarea personalului si angajamentelor din contractul colectiv de munca, si aspecte esentiale legate de
cadrul de reglementare cu privire la serviciul universal.

Care este valoarea contractului de consultanta cu Ministerul Comunicatiilor?

In acest sens, am recomandat extinderea calendarului privatizarii pentru solutionarea aspectelor mai sus mentionate, inclusiv conversia creantelor fiscale in actiuni, pentru a creste atractivitatea oportunitatii de investitie si a permite investitorilor sa-si
pregateasca ofertele in conditii de stabilitate si claritate a activitatii Postei Romane.

Speram ca in perioada imediat urmatoare, Guvernul va aproba continuarea procesului de privatizare. Suntem increzatori cu privire la finalizarea cu succes a procesului in conditiile demersurilor realizate pana la acest moment si rezolvarea aspectelor mai sus mentionate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO