ZF 24

La 35 de ani atacă o piaţă de 50 mil. euro după ce a lucrat zece ani în companii de leasing

La 35 de ani atacă o piaţă de 50 mil. euro după ce a...

Autor: Mirabela Tiron

07.05.2013, 19:33 547

Claudiu Apostol, 35 de ani, de profesie ecolog, dar cu o experienţă de zece ani în vânzări şi management în firme de leasing, a pus în decembrie anul trecut bazele unei afaceri în curăţenie profe­sio­nală, Bio-Cleaning, care furnizează servicii de curăţenie bio pentru multinaţionale, dar şi pentru persoane fizice.

„Ca şi corporatist, am lucrat în diverse clădiri de birouri şi întotdeauna am beneficiat, dacă pot spune aşa, de externalizarea serviciului de curăţenie. Am fost nemulţumit de aceste servicii“, spune Claudiu Apostol, care a lucrat  la firma VB Leasing în perioada 2004-2007 şi la Impuls Leasing între 2007 şi 2013.

Aşa că a decis să dezvolte propriul business şi a înfiinţat compania Virtual ACF, care să asigure servicii de curăţenie pentru clienţi persoane fizice şi juridice. A încheiat contracte cu companii din domeniul farma, creşe, grădiniţe, şcoli şi chiar cu Ambasada Canadei la Bucureşti.

Piaţa serviciilor de curăţenie rezidenţială şi office depăşeşte 50 milioane de euro la nivel naţional, potrivit lui Claudiu Apostol. Pentru anul acesta, Claudiu Apostol se aşteaptă la încasări de circa un sfert de milion de euro din serviciile de curăţenie. „În acest moment compania are 6 angajaţi şi prognozăm angajarea a 35 de persoane până la sfârşitul anului 2013.“

Cererea de servicii specializate pe piaţa românească a fost în creştere în perioada 2007-2008 în contextul dezvoltării clădirilor de birouri şi a centrelor comerciale.

„În prezent 70% din serviciile de curăţenie profesională sunt contractate de către persoane juridice. Bucureştiul deţine mai mult de 45% din piaţa naţională a serviciilor de curăţenie atât din punct de vedere al cererii, cât şi din punct de vedere al numărului de jucători din domeniu.“

În acest business,  marja de profit se situează în general între 30%-35%. Proprietarul companiei spune că această nişă a fost în fiecare an în creştere, chiar şi în anii de criză, dat fiind că din ce în ce mai  multe companii aleg să îşi externalizeze acest serviciu. Există cerere şi din partea proprietarilor de vile din zone rezidenţiale, însă acest segment este abia la început.

Asigurarea curăţeniei generale (aspi­rare, igienizare băi, curăţare mochete, spălare geamuri şi altele) într-un apartament cu două camere costă 320 de lei plus TVA, în timp ce pentru o vilă cu o suprafaţă de sub 200 de metri pătraţi preţul ajunge la 850 de lei plus TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO