ZF 24

Listarea Electrica a intrat pe ultima sută de metri: BERD şi marii investitori sunt „curtaţi“ să participe la ofertă

Gabriel Dumitraşcu, directorul direcţiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie

Gabriel Dumitraşcu, directorul direcţiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie

Autor: Roxana Pricop

20.05.2014, 00:06 710
Pregătirile pentru oferta publică de vânzăre de acţiuni derulată de Electrica, com­panie cu venituri anuale con­solidate de peste 5,5 miliarde de lei (1,25 mld. euro), care ali­men­tează cu energie Transilvania şi nordul Mun­teniei, au intrat pe ultima sută de metri. Anunţul listării va avea loc în două săptămâni, potrivit lui Gabriel Dumitraşcu, cel care coordonează privatizarea com­pa­niei din partea statului. Aşteptările sunt că Electrica va fi cea mai mare ofertă de pe piaţa locală de capital, peste cea derulată de Romgaz anul trecut care a strâns 390 milioane de euro de la in­vestitori.
 
 

Privatizarea Electrica este programată să aibă loc la începutul lunii iunie, prin vân­zarea pe bursă a unui pachet de acţiuni de 51%. Compania este acum con­trolată în proporţie de 100% de stat. Prin listarea la bursă, statul va re­nunţa la control şi va ră­mâne cu o participaţie de 49% din companie. Oferta de vân­zare se va derula sub forma unei majorării de capital de 105% (din capitalul actual) la care statul nu va subscrie, iar toţi banii obţinuţi de la inves­titori vor rămâne la dispoziţia comp­aniei pentru dezvoltare. Oferta de vânzare de acţiuni va avea loc pe două burse, la fel cum a fost şi în cazul ofertei de 390 mi­lioane de euro derulată anul trecut de Rom­gaz. Pe bursa de la Bucureşti, in­ves­titorii vor cumpăra acţiuni, iar pe bursa de la Londra, in­vestitorii vor cumpăra GDR-uri, instru­mente financiare care au în spate câte o acţiune Electrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO