ZF 24

Mihai Păduroiu, CEO Office Division, One United Properties: Bucureştiul este o destinaţie atractivă, dar din păcate la fiecare investiţie câştigată pierde alte 10 tranzacţii, în care companiile aleg să se ducă în altă parte. Motivele ţin de infrastructură, predictibilitate

ZF Birouri si Rezidential 2023

Mihai Păduroiu, CEO Office Division, One United...

Autor: Roxana Rosu

28.09.2023, 14:27 1549

Tranzacţia anuntată la Bursă este uşor atipică pentru piaţa din România şi arată că suntem o destinaţie atractivă, dar din păcate la fiecare investiţie câştigată, Bucureştiul pierde alte 10 tranzacţii, în care companiile aleg să se ducă în altă parte, a declarat Mihai Păduroiu, CEO Office Division One United Properties în cadrul conferinţei ZF Birouri si Rezidential  2023.

”Noi concurăm cu Polonia, dar şi cu Portugalia, cu anumite zone din Spania şi de obicei pierdem. Consultanţii văd cum investiţii de sute de milioane de euro se duc în altă parte, iar impactul acestor pierderi este foarte mare. La fiecare investiţie câştigată sunt 10 pierdute, care se duc în altă parte şi sunt companii care fac investiţii foarte mari, pe termen lung. Am semnat acest contract de 57 de milioane euro după discuţii de 3 ani, dar în spate sunt alte 5 contracte pierdute, pentru că nu avem infrastructură, predictibilitate”.

Ce a mai declarat Mihai Păduroiu:

Este una dintre cele mai mari tranzacţii din istorie ca valoare în Bucureşti. Este o clădire care va fi construită de la zero. Confirm creşterea încrederii din partea companiilor, care se traduce într-o perioadă contractuală mai mare.

Noi nu am mai semnat contracte sub 7 ani. Perioada de tranzacţionare s-a dublat, până aleg o locaţie, dar durata contractului este mai mare.

Vom anunţa câteva tranzacţii care vor aduce un grad ridicat de optimism, vor arăta că piaţa de birouri este matură şi că Bucureştiul este o locaţie extrem de atractivă. Anul trecut am semnat cu Siemens Energy la One Cotroceni Park şi în continuare discutăm cu alte companii. Sper ca până la finele anului să anuntăm cel putin o tranzactie similară. Aceste companii generează valoare în economie, prin angajări, prin know how şi prin atragerea unui ecosistem de furnizori, parteneri, clienti.

One Gallery este în faza de restaurare, este un proces mai complicat. Sunt multe resurse noi, cu o serie de inovaţii, implementate pentru prima dată. Termenul de livrare este 2026, dar depinde mult de felul în care va decurge evoluţia lucrărilor la noua structură, cea veche fiind deja consolidată.

Componenta principală din retail va deservi zona de food, iar etajul 1 vom avea birouri, care păstrează trăsăturile clădirii istorice, dar cu echipare modernă. Sunt spaţii flexibile, moderne, de care este nevoie în piaţă. Suntem în discuţii avansate pe toate spaţiile. Nu este o suprafaţă foarte mare, iar o treime din parter este contractată de Auchan, cu un concept premium. Nu am semnat nimic pentru că alegem cu grijă chiriasii, fiind o locaţie unică.

Provocările sunt majore pe toate planurile, costurile materialelor, dobânda ridicată, procesul de finanţare, căci băncile se feresc puţin de zona de birouri. Dar ne descurcăm. Există cerere şi cred că proiectele care răspund nevoilor actuale şi viitoare vor avea succes. Provocarea cea mai mare vine din păcate din zona mediului public. Mediul privat a găsit mereu solutii pentru evenimentele apărute, dar avem nevoie de sprijin şi din zona publică.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO