ZF 24

Ministerul de Finante vrea să majoreze cu 50% salariile unor angajati de la Directia Juridică şi să angajeze avocati care să reprezinte România în procesul intentat de Pfizer/BioNTech

Ministerul de Finante vrea să majoreze cu 50% salariile...

Autor: Roxana Rosu

06.02.2024, 11:48 335

Ministerul de Finante a publicat un proiect de OUG pentru selectarea avocatilor care vor reprezenta România în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale într-un proces cu compania Pfizer, actul normativ propunând şi majorarea cu 50% a salariilor brute ale unor angajati ai Direcţiei generale juridice a ministerului.

”Prin derogare de la prevederile Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, personalul de specialitate juridică din cadrul Direcţiei generale juridice a Ministerului Finanţelor, care are în fişa postului atribuţii în legătură cu asigurarea asistenţei şi reprezentării juridice în litigiile prevăzute la art.1, beneficiază de o majorare salarială de 50% aplicată la salariul de bază brut de care beneficiază personalul de specialitate juridică din cadrul Direcţiei generale juridice a Ministerului Finanţelor. (2) Prevederile alin.(1) se aplică pentru un număr maxim de 10 persoane de specialitate juridică.”, se precizează în proiectul de OUG.

De asemenea, pentru reprezentarea în litigiile internaţionale, Ministerul Finanţelor selectează în mod transparent şi competitiv avocaţi, indiferent de forma de organizare a profesiei, din România şi/sau din străinătate, specializaţi în litigii arbitrale internaţionale şi/sau în legislaţia naţională specifică litigiilor judiciare internaţionale, după caz, pe baza unei proceduri proprii de selecţie aprobată de conducătorul instituţiei.

Plata cheltuielilor necesare reprezentării în astfel de litigii internaţionale, inclusiv plata arbitrilor în procedurile arbitrale, a expertizelor şi a celorlalte taxe judiciare sau arbitrale datorate, conform procedurilor aplicabile, se asigură din bugetul Ministerului Finanţelor.

Începând cu anul 2020 până la momentul actual, Comisia Europeană a încheiat cu Pfizer/BioNTech, în numele şi pe seama celor 27 de state, trei contracte de furnizare a vaccinului Covid-19. Dintre acestea, primele două contracte au fost finalizate de România prin comandarea dozelor contractate prin intermediul unor formulare specifice de comandă de vaccinuri denumite ”vaccine order forms”.

În Nota de Fundamentare a proiectului se precizează că în data de 08 ianuarie 2024, a fost transmisă Ministerului Sănătăţii citaţia emisă de Tribunalul de Primă Instanţă francofon din Bruxelles la data de 22 decembrie 2023, promovată de către Pfizer Inc., BIONTECH Manufacturing GmbH, Pfizer România SRL, împotriva României.

Citatia se referă la (ne)executarea unui contract de achiziţie vaccinuri COVID-19, încheiat de România şi Comisia Europeană.

Astfel, România, reprezentată de Ministerul Sănătăţii, a fost notificată să se prezinte în data de 20 februarie 2024, în faţa primei camere a Tribunalului de Primă Instanţă francofon din Bruxelles, solicitându-se:

- obligarea României la executarea contractului de achiziţie prin plata preţului pentru cele 28.940.613 doze rămase pe care le-a achiziţionat în valoare de 564.341.953,5 euro, respectiv plata către Pfizer România a sumei de 2.780.851.410,07 lei, sub rezerva majorării pe parcursul procedurii, plus dobânda la rata de refinanţare a BCE plus 5 puncte;

- obligarea României la plata tuturor costurilor şi cheltuielilor de judecată aferente procedurii, inclusiv a costurilor aferente procedurii de citare şi a daunelor procedurale stabilite la 22.500 EURO (sumă de bază pentru creanţele evaluabile în bani).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO