ZF 24

Ministrul Finantelor, Marcel Boloş: Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii. Problema sustenabilităţii deficitului rămâne deschisă şi implică identificarea unor soluţii care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară

Ministrul Finantelor, Marcel Boloş: Nu vom amâna...

Autor: Roxana Rosu

08.12.2023, 09:12 516

Ministrul Finantelor, Marcel Boloş, a declarat joi seară că Guvernul nu va amâna creşterea la la 4,75% a contributiei la Pilonul II de pensii de la 1 ianuarie 2024.

”Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii. Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculaţii şi pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculaţii şi zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu. Problema sustenabilităţii deficitului rămâne deschisă şi implică identificarea unor soluţii care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară. Tocmai de aceea, echipa MF analizează cu atenţie diferitele opţiuni care sunt prezentate la nivelul coaliţiei de guvernare şi calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliţie. Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituţiei noastre va respecta trasparent toate etapele de elaborare, avizare şi aprobare”, a declarat Marcel Boloş într-o postare pe Facebook.

Reactia ministrului a venit după ce în spatial public a apărut joi un draft de OUG care prevedea amânarea cu 2 ani a majorării contributiei la Pilonul II, de la 3,75% la 4,75% din cota de 25% de CAS.

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, la care 8 milioane de salariaţi români sunt participanţi prin viramentul a 3,75% din salariul brut lunar, au ajuns la active de 114,6 mld. lei în august 2023, arată cele mai recente date ale Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Spre comparaţie la final de 2022 activele fondurilor erau de 96,5 mi­liarde de lei ceea ce înseamnă că de la început de 2023 acest indicator a urcat cu aproximativ 18 mld. lei, adică 19%.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO