ZF 24

MyCar Assistant: Un şofer cu salariu mediu alocă veniturile pe 3 luni pentru a acoperi cheltuielile obligatorii anuale ale unui autoturism, care variază de la 8000 lei la 13.000 lei

MyCar Assistant: Un şofer cu salariu mediu alocă...

Autor: Roxana Rosu

16.08.2023, 11:18 632

Un român cu salariu mediu îşi alocă veniturile pe aproximativ 3 luni pentru a acoperi cheltuielile obligatorii anuale ale unui autoturism, care variază de la 8000 lei la 13.000 lei, inclusiv RCA, ITP, rovinieta, impozit, parcări, revizii, dar şi CASCO sau anvelope noi, potrivit unor calcule realizate de MyCar Assistant, aplicaţie românească concepută ca un asistent digital auto.

Pentru o maşină de circa 10.000 euro, costurile obligatorii anuale pe care românii trebuie să le achite includ RCA-ul (1500 lei), ITP-ul (100 lei), rovinieta (100 lei), impozit (100 lei), parcările în funcţie de zonă (500 lei), schimbul anvelopelor de la un sezon la altul (200 lei), spălarea maşinii (250 lei), reviziile (800 lei) şi combustibilul pentru un plin pe lună (4550 lei).

În total, peste 8000 de lei, la care se pot adăuga şi alte cheltuieli, precum asigurarea CASCO (1800 lei), achiziţionarea de anvelope noi (1400 lei), dar şi eventualele reparaţii, a căror valoare medie este de 1800 de lei. Pentru a acoperi toate aceste cheltuieli, un proprietar al unui autovehicul trebuie să scoată din buzunar peste 13.000 de lei anual, echivalentul a aproximativ 3 salarii medii.

„Mulţi şoferi nu ţin o evidenţă centralizată a documentelor care expiră, precum RCA, ITP sau rovinieta, ajungând să plătească amenzi care sporesc cheltuielile cu un autovehicul, şi aşa semnificative pentru românii cu venituri medii. O aplicaţie mobilă precum MyCar Assistant poate evita aceste costuri suplimentare din amenzi, amintindu-le din timp şoferilor de documentele care expiră şi oferindu-le, totodată, o multitudine de funcţionalităţi şi servicii suplimentare” a declarat Cristian Astaloş, fondator MyCar Assistant.

Printre principalele documente pe care utilizatorii le stochează în aplicaţia MyCar Assistant, pentru a fi notificaţi din timp de statusul acestora, se numără RCA-ul, 39% dintre useri având asigurarea obligatorie înregistrată în contul personal, ITP-ul, 19% dintre utilizatori alegând să introducă în aplicaţie datele certificatului de inspecţie tehnică periodică, rovinieta, stocată de 18% dintre useri, permisul de conducere, înregistrat de 8% dintre utilizatori, dar şi buletinul (8%), CASCO (3%) sau reviziile (2%), evitând astfel surprizele şi eventualele amenzi.

MyCar Assistant oferă şoferilor şi o evidenţă detaliată şi structurată a cheltuielilor pe care le fac privind mentenanţa, ponderea costurilor de întreţinere ale unui autoturism fiind împărţită între mentenanţă (63%) şi reparaţii (37%). Cele mai înregistrate operaţiuni de service sunt schimburile de uleiuri şi filtre, pentru care se alocă în jur de 450 de lei. Urmează schimbarea şi reparaţiile anvelopelor (850 lei), distribuţia (2050 lei), sistemul de suspensii (1825 lei) şi discurile/plăcuţele de frână (1435 lei).

Cei mai grijulii proprietari de maşini sunt în Cluj, urmaţi de cei din judeţele Bistriţa, Dolj, Argeş, Arad şi Bucureşti. La polul opus, se află şoferii din judeţele Satu Mare, Călăraşi şi Teleorman.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO