ZF 24

NASA amână zborul de debut al rachetei Artemis, nava destinată să aterizeze pe lună, după descoperirea unei probleme de răcire a motorului

NASA amână zborul de debut al rachetei Artemis, nava...

Autor: Andrei Şerbănescu

30.08.2022, 14:39 78

O problemă de răcire a motorului a forţat luni NASA să amâne cu cel puţin patru zile lansarea test a noii rachete Artemis, nava destinată să aterizeze pe lună la mai bine de 50 de ani de la ultima misiune a lui Apollo pe satelitul natural al Terrei, scrie Reuters.

Agenţia spaţială a refuzat să stabilească un interval de timp precis pentru reîncercarea unei lansări a misiunii, numită Artemis I. Cu toate acestea, lansarea ar putea să aibă loc vineri, în funcţie de rezultatul analizei datelor, au declarat oficialii NASA într-un briefing de presă. 

Dacă inginerii pot rezolva problema de pe rampa de lansare în următoarele 48 până la 72 de ore, „racheta ar putea decola chiar vineri”, a declarat Michael Sarafin, managerul misiunii Artemis al NASA.

Datorită complexităţii problemei care a apărut luni şi a constrângerilor legate de cât timp o rachetă poate rămâne pe un turn de lansare înainte de decolare, nava spaţială ar putea ajunge să fie returnată în clădirea ansamblului dacă depanarea şi reparaţiile continuă pentru prea mult timp.

O astfel de mutare ar implica o întârziere mai mare decât NASA anticipase.

Oficialii NASA au spus că se aşteaptă să obţină o imagine de ansamblu mai clară a proiectului după întâlnirea de marţi. În funcţie de cele discutate, echipa va decide când şi în ce condiţii nava Artemis va putea fi lansată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO