ZF 24

Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a primit avizele tehnice pentru racordarea proiectului hibrid de energie regenerabilă de tip solar-eolian-stocare din judetul Constanta, o investitie de 500 mil.euro care va fi dezvoltată din 2026

Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a primit...

Autor: Roxana Rosu

05.03.2024, 12:39 1849

Domeniile Salameh Renewables, firmă detinută de Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a primit două avize tehnice de racordare la reţea pentru proiectul său hibrid de la Constanta, care include un parc fotovoltaic, unul eolian şi capacităti de stocare a energiei.

 

Valoarea investiţiei combinate va depăşi 500 de milioane de euro, fiind unul dintre cele mai mari proiecte în energie verde din Europa de Sud-Est.

Domeniile Salameh Renewables a primit Avizul Tehnic de Racordare la reţea din partea Transelectrica pentru parcul fotovoltaic  de 220 MW şi parcul eolian de 223 MW, care vor fi construite în etape începând cu anul 2026.

”Proiectul nostru 'hibrid' in curs de dezvoltare, de 450 MW, face parte dintr-un portofoliu mai amplu, mixt, de 1 GW. Proiectul va fi implementat în cadrul unui plan de dezvoltare pe cinci ani prin care dorim să contribuim la obiectivele României şi la asigurarea independenţei şi securităţii energetice în Europa de Sud-Est. În ultima perioadă, am avut discuţii extinse cu potenţiali co-investitori strategici, mari jucători în industria globală a energiei verzi, care doresc să investească masiv în regiune şi în România, împreună cu noi. De asemenea, dorim să evaluăm emiterea unei obligaţiuni verzi cu ajutorul băncilor cu care discutăm. Nu am luat în considerare solicitarea nici unui fel de subvenţie de stat în perioada de dezvoltare, dar vom evalua cu atenţie această opţiune în viitor pentru scheme de sprijin UE”, a declarat  Nawaf Salameh, preşedinte al Domeniile Salameh Renewables.

 Parcul fotovoltaic Solar Twins ocupă o suprafată de peste 300 de hectare, va avea o capacitate instalată de 220 MW şi va produce peste 600 GWh de electricitate anual. Similar, poziţionat într-o zonă geografică de 5000 de hectare, parcul eolian Wind Fields va avea 36 turbine, cu o capacitate instalată totală de 223 MW şi va produce peste 700 GWh de electricitate anual.

Fiecare proiect dispune de unităţi de stocare de energie de 60 MWh.

Unitatea de producţie hibridăde energie regenerabilă poate alimenta cu electricitate fără întreruperi mai mult de 500.000 de gospodării, practic întreaga regiune a Dobrogei. Aceste proiecte vor crea aproximativ 500 de locuri de muncă temporare în timpul fazei de construcţie a parcurilor şi peste 70 permanente odată ce facilităţile sunt puse în funcţiune.

Domeniile Salameh Renewables, compania de administrare a proprietăţilor agricole, înfiinţată în 2004,  deţine peste 2500 de hectare de terenuri agricole în Constanţa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO