ZF 24

NEPI Rockcastle a anuntat un buget de peste 650 mil.euro pentru proiectele aflate în faza de dezvoltare sau modernizare în Europa Centrală şi de Est, inclusiv pentru extinderea Promenada Mall din Bucureşti. ”Extinderea noastră în regiune este o necesitate, pentru că aici există un potenţial remarcabil”

NEPI Rockcastle a anuntat un buget de peste 650 mil.euro...

Autor: Roxana Rosu

21.03.2024, 11:35 663

NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar, dezvoltator şi administrator de centre comerciale din Europa Centrală şi de Est, a anuntat un buget de peste 650 de milioane de euro pentru proiectele aflate în faza de dezvoltare sau modernizare pe termen mediu.

“În prezent, NEPI Rockcastle îşi adaptează cu atenţie portofoliul de proiecte aflate în dezvoltare, pentru a răspunde cererii mari de spaţii comerciale, pe care am observat-o în Europa Centrală şi de Est, atât din partea retailerilor internaţionali şi locali, cât şi dinspre alte sectoare, precum divertismentul sau HoReCa.  Am remarcat această tendinţă şi în cursul ediţiei de anul acesta a MIPIM, cel mai mare eveniment global de real-estate, unde am avut oportunitatea să discut cu numeroşi jucători importanţi din industrie, potenţiali parteneri sau investitori ai NEPI Rockcastle în parcursul nostru de creştere a portofoliului. Consider că extinderea noastră în regiunea Europei Centrale şi de Est este o necesitate, pentru că aici există un potenţial remarcabil: spre deosebire de Europa de Vest, suprafaţa de spaţii comerciale este în continuare prea mică în  raport cu cererea, iar economiile din regiune sunt într-un proces puternic de creştere. Tocmai de aceea ne-am calibrat strategia de dezvoltare, începând cu achiziţiile de proprietăţi pe care le-am făcut la finalul lui 2022 şi continuând cu dezvoltările şi proiectele majore derulate în 2023, precum şi adaptarea programului nostru de investiţii. Ne aşteptăm ca actualul portofoliu de proiecte aflate în dezvoltare să aducă profit din 2027”, a declarat Rüdiger Dany, CEO al NEPI Rockcastle.

NEPI Rockcastle are un portofoliu de 168.800 mp de proiecte în construcţie sau modernizare, deja demarate sau în plan pentru 2024, în România, Polonia, Bulgaria şi Ungaria.

Cele mai importante proiecte includ extinderea Promenada Mall, Bucureşti ( proiect mixed-use în valoare de aproximativ 282 milioane de euro, cu o suprafaţă de 55.400 mp, a cărui finalizare este planificată la sfârşitul anului 2026), dezvoltarea Galaţi Retail Park ( proiectul va avea 33.200 mp, iar investiţia se va ridica la 48 milioane de euro), dezvoltarea Promenada Plovdiv, Bulgaria, modernizarea Bonarka City Center Mall Cracovia, Polonia şi a Arena Mall din Budapesta.

Alte investitii vizează extinderea cu 7.400 mp a Ploieşti Shopping City, extinderea Galeria Wolomin şi Pogoria Shopping Centre în Dabrowa Gornicza, Polonia. Investiţiile se ridică la o valoare totală de 39 milioane de euro.

De asemenea, NEPI Rockcastle intenţionează să extindă proiectul său pilot de succes, care a presupus instalarea de panouri fotovoltaice substanţial în tot portofoliu de proprietăţi din România, în 2022 şi 2023. Aceste instalaţii produc 25% din necesarul total de energie al portofoliului din România.  

Portofoliul companiei, în valoare de 6,8 miliarde de euro, cuprinde 2,2 milioane de metri pătraţi în nouă ţări din Europa Centrală şi de Est. Compania este lider de piaţă în România şi Polonia (cele mai mari două pieţe ale NEPI Rockcastle), Bulgaria, Ungaria şi Slovacia şi deţine centre comerciale în Croaţia, Republica Cehă, Lituania şi Serbia. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO