ZF 24

NN a plătit către clienti 444 de milioane de lei din asigurări şi pensii private în prima jumătate din 2023. NN Asigurări de Viată a înregistrat prime brute subscrise de peste 500 mil.lei, în creştere cu 4%, la active nete de 2,3 mld.lei

NN a plătit către clienti 444 de milioane de lei din...

Autor: Roxana Rosu

29.08.2023, 11:05 122

NN a plătit clienţilor de asigurări şi participanţilor la fondurile de pensii private administrate beneficii totale de 444 de milioane de lei în prima jumătate din 2023, în creştere cu 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

În cazul NN Asigurări de Viată, primele brute subscrise au depăşit pragul de 500 de milioane de lei în prima jumătate din 2023, în creştere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, iar activele financiare sub administrare s-au cifrat la 4,6 miliarde de lei, cu 8% peste prima jumătate din 2022, conform rezultatelor financiare neauditate.

Compania a încheiat prima jumătate a anului cu un profit brut în valoare de 63 de milioane de lei, , în creştere cu 6,7%, şi a plătit contribuţii totale de aproximativ 37 de milioane de lei la bugetul de stat, cu 22% mai mult faţă de prima jumătate a anului trecut.

Beneficiile totale plătite clientilor au fost de 282 de milioane de lei, cu 8,6% peste nivelul din primele şase luni din 2022. Sumele au acoperit cheltuieli neplanificate pentru spitalizare şi intervenţii chirurgicale, au asigurat sprijin financiar familiilor în caz de deces şi au acoperit lipsa venitului pentru clienţii care nu au mai putut lucra.

„O asigurare este o soluţie reală prin care oamenii pot trece mai uşor financiar peste situaţiile neprevăzute din viaţă. Cu un cost care porneşte de la numai 5 lei pe zi, clienţii NN ştiu că se pot baza pe sume importante de bani pentru cheltuielile care apar în situaţiile acoperite de asigurarea lor şi, astfel, pot să se concentreze pe ce contează cu adevărat pentru ei. Iar prin investiţiile pe care le facem în soluţii personalizate şi în digitalizarea interacţiunii cu soluţiile de asigurare şi pensie privată, beneficiază de experienţe excelente în orice punct al călătoriei lor”, a spus Kuldeep Kaushik, CEO NN.

În segmentul pensiilor private facultative administrate de NN Asigurări de Viaţă, compania a plătit în total 32 de milioane de lei participanţilor la fondurile NN Activ şi NN Optim care au îndeplinit condiţiile pentru a beneficia de pensia lor Pilon III, în creştere cu 13,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

Activele nete administrate de NN Asigurări de Viaţă au crescut cu 26%, până la 2,3 miliarde de lei la finalul lunii iunie 2023, cumulat pentru fondurile NN Activ şi NN Optim, reprezentând o cotă de 55,8% din piaţă potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Cele două fonduri au depăşit cumulat 312.000 de participanţi la finalul lunii iunie 2023, echivalentul a 46,9% din numărul total de participanţi la Pilonul III, iar NN Asigurări de Viaţă a obţinut în beneficiul acestora un câştig de 7,76% pentru fondul NN Activ şi de 7,07% pentru fondul NN Optim în prima jumătate a anului, conform calculelor bazate pe datele ASF.

În acelaşi timp, în segmentul pensiilor private obligatorii administrate de NN Pensii, compania a plătit 130 de milioane de lei participanţilor care au îndeplinit în prima jumătate din 2023 condiţiile pentru a beneficia de banii din contul lor Pilon II, cu 83,6% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului anterior.

NN Pensii a administrat active nete administrate de 37,5 de miliarde de lei la finalul lunii iunie 2023, cu aproape 25% peste aceeaşi perioadă din 2022, reprezentând o cotă de 34,1% din piaţă.

Fondul administrat de NN Pensii a încheiat semestrul cu 2,1 milioane de participanţi, echivalentul a 26% din numărul total de participanţi la Pilonul II, iar NN Pensii a generat în beneficiul lor un câştig de 7,76% în prima jumătate din 2023, conform calculelor bazate pe datele ASF.

 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO