ZF 24

Noua criza: niobiul si terbiul, folosite la motoarele hibride, vor aduce piata metalelor rare in faza critica

31.08.2009, 14:29 91

Popularitatea in crestere a automobilelor cu motor hibrid va conduce la o criza fara precedent pe piata metalelor rare folosite la constructia motoarelor si bateriilor pentru aceste masini, potrivit Reuters. Circa 15 din cele 117 elemente cuprinse in tabelul lui Mendeleev, precum niobiul,terbiul si disprosiul sunt folosite la modele hibrid, iar cererea pentru aceste metale va depasi in urmatorii doi ani oferta cu 40.000 de tone

China, care domina piata globala a metalelor rare, a limitat exporturile acestor materii prime, desi cererea mondiala creste mai repede ca niciodata, noteaza Reuters.

Doi dintre cei mai mari producatori de automobile din lume, GM si Nissan au anuntat lansarea in 2010 a unui model hibrid, respectiv Chevrolet Volt si Nissan Leaf.

Modelele hibrid dispun de un motor pe benzina si unul electric. In cazul modelelor precum Toyota Prius, motorul electric il "sustine" pe cel pe benzina pentru a reduce consumul de carburant si de noxe, in timp ce modelel noi, precum Volt, functioneaza ca un automobil electric, motorul pe benzina avand rolul de generator pentru bateriile motorului electric.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO