ZF 24

Noua senzaţie din IT - o firmă din Silicon Valley care ar fi ajutat serviciile secrete americane să-l găsească pe Osama bin Laden

Alex Karp. Sursa foto: captura Youtube

Alex Karp. Sursa foto: captura Youtube

Autor: Adrian Seceleanu

19.01.2015, 16:37 732

Palantir Technologies, una dintre cele mai discrete companii din Silicon Valley, a fost evaluată în luna noiembrie a anului trecut la 15 miliarde de dolari, cu 6 miliarde de dolari mai mult decât cu un an în urmă, în urmă unei noi runde de finanţare, de 500 de milioane de dolari, iar acum compania este în discuţii pentru a obţine noi fonduri scrie Wall Street Journal, citând surse apropiate tranzacţiei.

Această nouă rundă de finanţare a transformat Palantir Technologies în a treia cea mai valoroasă companie susţinută de fonduri investiţii din lume, după mult mai cunoscutele Uber şi Xiaomi, subliniază WSJ. Compania estima venituri de 1 mld. de dolari în 2014.

Fondată în urmă cu 11 ani, compania vinde serviciilor secrete şi armatei americane dar şi companiilor de pe Wall Street produse software care le ajută să analizeze cantităţi uriaşe de date.

Mai exact softul produs de Palantir le permite serviciilor secrete americane să vizualizeze rapid şi să identifice legăturile între cantităţi mari de informaţii, datele putând fi de orice fel – de la numere de telefon şi înregistrări bancare până la o listă de prieteni sau fotografii ale plăcuţelor de înmatriculare de la vehicule. Softul ar fi fost utilizat de guvernul SUA pentru a-l găsi pe Osama bin Laden.

Din anul 2009 compania a primit contracte guvernamentale de peste 215 milioane de dolari.

Fondatorii companiei sunt Peter Thiel, Alex Karp, Joe Lonsdale, Stephen Cohen, şi Nathan Gettings. Peter Thiel este co-fondatorul serviciului de plăţi online PayPal.
Palantir a fost fondată în 2004 cu 2 milioane de dolari, o parte din bani venind de la divizia de investiţii a CIA, conform New York Times.

Compania a primit numeroase oferte de a se lista la bursă, însă toate acestea au fost refuzate, în mare parte şi pentru că şeful Palantir şi unul dintre fondatori, Alex Karp se opune ferm acestei idei. Şeful Panatir care are un doctorat în filozofie şi o viziune idealistă asupra viitorului companiei, se teme că bogăţia şi publicitatea pe care le-ar aduce o listare ar avea un impact “coroziv” pentru cultura companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO