ZF 24

Noul guvern al Ungariei planuieste un nou acord cu FMI si dubla cetatenie pentru minoritatile din alte tari

15.04.2010, 18:09 28

Noul guvern de centru-dreapta din Ungaria planuieste negociereaunui nou acord cu creditorii internationali si sa usureze accesulla dubla cetatenie maghiarilor din tarile vecine, a declarat pentruReuters Janos Martonyi, ministrul de externe desemnat deFidesz.

Paritdul de centru-dreapta Fidesz a castigat alegerile deduminica castigand doua treimi din locurile din Parlament.

"Cred ca va trebui sa stam la masa cat mai curand posibil", aspus Martonyi facand referire la relatiile cu FMI si UE. "Trebuiesa discutam despre acordul actual si situatia exacta cu privire laacest acord si tinand cont de faptul ca prezentul acord va expirain octombrie, trebuie sa discutam si o posibila extindere conformtermenilor, poate, sau despre un nou acord".

De asemenea, oficialul a spus ca doreste sa faca mai simpluaccesul la cetatenia ungara etnicilor maghiari din afaragranitelor, tinand cont ca un astfel de plan prin care 1,5 milioanede maghiari din Romania, jumate de milion de maghiari din Slovaciasi altii din Serbia si Ucraina a esuat in urma unui referendum din2004.

In prezent, pentru obtinerea cetateniei maghiare, etniciitrebuiau sa locuiasca o perioada de timp in Ungaria. Martonyi aspus ca o asemenea schimbare a legislatiei nu ar trebui sahraneasca tensiunile intre Ungaria si tarile vecine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO