ZF 24

Odile Renaud-Basso, preşedintele BERD, unul dintre cei mai mari investitori din România, cu finanţări de 10,5 mld.euro, vine la Bucureşti ca să discute cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Marcel Ciolacu despre situaţia economică locală

Odile Renaud-Basso, preşedintele BERD, unul dintre cei...

Autor: Roxana Rosu

04.09.2023, 15:12 142

Odile Renaud-Basso, preşedintele BERD, unul dintre cei mai mari investitori din România, cu finanţări de 10,5 miliarde euro, vine la Bucureşti pentru a discuta cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Marcel Ciolacu despre situaţia economică.

În acelaşi timp, ea va participa la conferinţa ” Summit of the Three Seas Initiative”, desfăşurată pe 6-7 septembrie la Bucureşti.

Cu ocazia vizitei, Odile Renaud-Basso se va întâlni şi cu noul director BERD pentru România, Victoria Zinchuk.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori din România, cu finanţări de 10,5 miliarde euro. În 2022, banca a investit peste 700 milioane euro, respectiv 61% din investiţiile totale din România, în proiecte de energie verde.

România se pregăteşte pentru lansarea primei licitaţii pentru un program de sprijin bazat pe contracte de diferenţă (CfD) pentru energia regenerabilă, susţinut de BERD. Proiecte eoliene şi solare cu o capacitate totală de 2000 MW vor fi susţinute printr-un program CfD pe o perioadă de 15 ani, potenţialii câştigători urmând să fie anunţaţi în luna noiembrie.

"Dezvoltarea energiei regenerabile reprezintă o prioritate pentru investiţiile Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (EBRD) în România. Salut cu căldură aceste licitaţii ca mecanism de susţinere pentru investiţiile în energie regenerabilă. BERD este pregătită să susţină mai multe astfel de proiecte pentru a ajuta România să-şi atingă obiectivele de sustenabilitate şi altele în cadrul Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă a UE.", a declarat Preşedintele BERD

Odile Renaud-Basso va avea discuţii şi cu primul ministru Marcel Ciolacu, ministrul de Finanţe, Marcel-Ioan Boloş, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, şi cu Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Iniţiativa celor Trei Mări (3SI) este o platformă politică care vizează colaborarea economică între douăsprezece state membre ale UE situate între Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră: Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Austria, Croaţia, România şi Bulgaria.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO