ZF 24

ONRC: In primele sase luni ale anului, numarul societatilor care si-au suspendat activitatea a crescut de 13 ori, la 105.537 firme

09.09.2009, 11:55 20

In primele sase luni ale acestui an au fost inregistrate 105.537suspendari de activitate a firmelor, in crestere cu 1.180,63% fatade aceeasi perioada a anului anterior, cand numarul suspendarilorera de doar 8.241 unitati suspendate, conform datelor OficiuluiNational al Registrului Comertului (ONRC).

De asemenea, in prima jumatate a anului au fost dizolvatevoluntar 13.270 societati, fata de aceasi perioada a anului trecut,cand dizolvarile voluntare erau in numar de 82.167.

Numarul de societati nou-infiintate a scazut cu 19% pe primeleopt luni ale anului, in toata tara fiind infiintate 82.000 decompanii de toate tipurile din care jumatate sunt SRL-uri iar 40%,persoane fizice autorizate.

Cele mai mari scaderi ale numarului de societati comerciale nouinfiintate s-au inregistrat in Timis si Constanta, de peste 25%,cea mai mare scadere fiind insa inregistrata in Cluj - 40%. InBucuresti numarul de firme nou-infiintate a scazut cu 20% singurelejudete cu cresteri fiind Bistrita-Nasaud, Caras Severin, Teleorman,Tulcea si Vaslui.

Datele arata ca centrele cele mai puternice de afaceri aleRomaniei, Cluj, Timis, Constanta, au resimtit cel mai puterniccriza. Pe de alta parte, cresterea numarului de societatinou-infiintate in judetele sarace ca Tulcea, Caras Severin sauVaslui arata ca sunt romani care, odata intorsi in tara, formeazanoi societati comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO